19 Мај, 2024
0.0247

ДОКАЖАНO: Eве кое месо предизвикува рак

Објавено во: Стил 26 Октомври, 2015

Добивај вести на Viber

Светската здравствена организација (СЗО) потврдува дека преработеното место предизвикува рак.

Конзумирањето на само 50 грама преработено место дневно, го зголемува ризикот од рак на дебелото црево за 18 отсто.

Преработеното месо како сланина, колбаси, шунка и виршли се канцерогени и го зголемуваат ризикот од рак.

Преработеното месо е модифицирано месо на кое по пат на чадење, додавање на сол или конзерванси му се продолжува рокот на траење или вкусот. Овие модификации се виновни за зголемување на ризикот од рак, се вели во извештајот на СЗО.

За развивање на тешки болести може да се обвини и црвеното месо.

 Црвеното месо, во кое е измешано телешко, јагнешко и свинско месо е класифицирано како канцерогено, бидејќи содржи глифосат, активна состојка на средствата за уништување на коров.

"Овие заклучоци не значат дека треба да престанете да јадете црвено или преработено месо, туку дека треба да размислите за намалување на количините на внесено месо, доколку јадете премногу", истакна професорот Тим Ки од британскиот Центар за истражување на ракот и Универзитетот Оксфорд.

Можеби ќе ве интересира

Игор Џамбазов со емотивна порака: „И двајцата си заминаа на овој ден. Ги има во моите книги, во моите песни, во моите секојдневни муабети, во моите мисли“

Игор Џамбазов со емотивна порака: „И двајцата си заминаа на овој ден. Ги има во моите книги, во моите песни, во моите секојдневни муабети, во моите мисли“