20 Септември, 2020
0.0192

Еуростандард банка на бизнисменот Трифун Костовски ќе оди под стечај, соопшти НБМ

Објавено во: Финансии 12 Август, 2020

Народна банка ја укина дозволата за работа на Еуростандард банка. 

Денес НБМ постапувајќи по Законот за банки, ја укина дозволата на Еуростандард банка.

НБМ утре до надлежниот суд ќе достави предлог за отворање стечај на Еуростандард.

Сите депозити, на 99,4 отсто од физичките лица ќе бидат исплатени во рамки на законските рокови. 

Ова го соопшти гувернерката Анита Бежоска Ангеловска, на вонредна пресконференција, нагласувајќи дека Еуростанд банка не ги исполнила минималните услови за работа.

Учеството на банкарската актива во вкупната банкарска актива на земјава е само 1,3 отсто, и поради тоа, како што рече Бежоска, не се доведува во прашање стабилноста на банкарскиот систем на земјава и тој останува  сист, тој остан стабилен и високо капитализиран.

Изминатиот период Еуростандард беше под засилен супервизорски надзор. 

НБМ постојано изрекуваше мерки за намалување на ризиците, особено за кредитниот ризик.

Клучните проблеми се одрза на слабости од изминатит период, а не на тековните состојби. 

Имаше строги кредитни ограничувања. 

Вложивме напор за оинакво решение, нагласи Бежовска. 

Банката денеска преку соопштение повика да прекинат шпекулациите, кои се на шета на банкарскиот сстем.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ОД УТРЕ БАНКИТЕ ПАК ПОЛНИ: Почнува обесштетувањето на штедачите од Еуростандард банка

ОД УТРЕ БАНКИТЕ ПАК ПОЛНИ: Почнува обесштетувањето на штедачите од Еуростандард банка

БАНКАРИТЕ ПОРАЧУВААТ - сите што имаат потреба од ново одложување на кредитните рати, да се јават кај својата банка

БАНКАРИТЕ ПОРАЧУВААТ - сите што имаат потреба од ново одложување на кредитните рати, да се јават кај својата банка