30 Мај, 2024
0.0289

ГЕСТ ЗА ПРИМЕР И ПОЧИТ! Која фирма за свои сограѓани од Свети Николе ќе даде над 250.000 евра?

Објавено во: Македонија 18 Април, 2024

Добивај вести на Viber

БИМ Свети Николе е успешна компанија која води грижа за своите акционери, од кои најголем дел се сограѓани. Компанијата има континуирана дивиденда политика и дели дивиденда неколку години наназад. Веројатно затоа е и тешко да се дојде до таа акција, која многу ретко се тргува на Официјалниот пазар на Македонската берза за хартии од вредност

Силната светиниколска компанија за изработка на градежни материјали од битумен и годинава ги израдува своите сограѓани и воопшто сите акционери. На претстојното акционерско собрание на таа компанија (закажано за идниот месец н.з.) меѓу другото на дневен ред ќе се најде и дивидендата за сите акционери.

Таа компанија има претежно локални акционери и тоа од Свети Николе. Најголем дел од планираната дивиденда во нето вредност од 283.000 евра ќе завршат кај акционерите кои воедно се и жители на Свети Николе. Дел од нив се вработени, а има и поранешни враотени кои се акционери во таа успешна компанија.

Компанијата има вкупно 99 акционери. Од нив 98 се домашни физички лица. Еден акционер е правно лице, а тоа е токму БИМ Свети Николе. Во сопствен откуп компанијата чува 4,8 отсто од акциите и тие немаат право на дивиденда.

Тоа значи дека 98 домашни физички лица ќе поделат нето износ од 282.820 евра. Бруто дивидендата изнесува 314.240 евра. Од тоа 31.420 евра се данок на доход што ќе го наплати УЈП и се пари за централниот буџет.

Најголем поединечен акционер е долгодишниот директор на БИМ, Стојанче Стојанов кој поседува 53,36 отсто од акциите со право на глас. Врз основа на тоа го следува дивиденда од 162.600 евра. Стојанов е актуелен претседател на Одборот на директори на БИМ, а извршен директор на компанијата е Слободан Ивановски.

Според предлог одлуката најголем дел од добивката на компанијата за 2023 година односно над 314.000 евра е наменета за поделба во дивиденда за акционерите. Како нераспределена добивка за во идна употреба ќе останат 251.000 евра. Во инвестиции компанијата ќе вложи над 141.000 евра од добивката остварена лани.

Главна дејност на БИМ АД Свети Николе е производство на материјали за хидроизолација на база битумен. БИМ АД Свети Николе е единствен производител на битуменски хидроизолациони материјали во Македонија. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

„МИЦКОСКИ ТРЕБА ДА КАЖЕ КАКО ДОЗВОЛИ ПАРТИЈА СО ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ДА ДОБИЕ ТРЕТ НАЈВАЖЕН ЧОВЕК ВО ДРЖАВАТА“: Ние реагиравме на лице место, вели таа

„МИЦКОСКИ ТРЕБА ДА КАЖЕ КАКО ДОЗВОЛИ ПАРТИЈА СО ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ДА ДОБИЕ ТРЕТ НАЈВАЖЕН ЧОВЕК ВО ДРЖАВАТА“: Ние реагиравме на лице место, вели таа

Кабинетот на Гаши реагира: Употребата на албанскиот јазик во службената комуникација е загарантирана со Уставот

Кабинетот на Гаши реагира: Употребата на албанскиот јазик во службената комуникација е загарантирана со Уставот

Сакал да им ја потпали куќата во Валандово додека сопствениците биле внатре

Сакал да им ја потпали куќата во Валандово додека сопствениците биле внатре

„НЕ ЗНАМ ДАЛИ НАВИСТИНА НЕКОЈ И УДРИЛ КЛОЦА НА ПЛАЖА ВО ГРЦИЈА, ИЛИ СТАНУВА ЗБОР ЗА БОЖЈА КЛОЦА“: Груевски распали за Кацарска, еве што вели

„НЕ ЗНАМ ДАЛИ НАВИСТИНА НЕКОЈ И УДРИЛ КЛОЦА НА ПЛАЖА ВО ГРЦИЈА, ИЛИ СТАНУВА ЗБОР ЗА БОЖЈА КЛОЦА“: Груевски распали за Кацарска, еве што вели

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС СО НИЗА КРИТИКИ ЗА КОНСТИТУТИВНАТА СЕДНИЦА НО И ЗА ЏАФЕРИ И КАСАМИ: Неприфатливо е грубото кршење на Уставот и законите на конститутивната седница на Собранието

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС СО НИЗА КРИТИКИ ЗА КОНСТИТУТИВНАТА СЕДНИЦА НО И ЗА ЏАФЕРИ И КАСАМИ: Неприфатливо е грубото кршење на Уставот и законите на конститутивната седница на Собранието

ДУИ И БУЈАР ВО 2020 ТВРДЕА ДЕКА УСТАВОТ БАРА САМО 61 ПРАТЕНИК, ДЕНЕС ПЛАЧАТ: Антонио Милошоски за реакциите на ДУИ

ДУИ И БУЈАР ВО 2020 ТВРДЕА ДЕКА УСТАВОТ БАРА САМО 61 ПРАТЕНИК, ДЕНЕС ПЛАЧАТ: Антонио Милошоски за реакциите на ДУИ

Прилепчанец одбива на Бугарија да и продаде дел од куќата

Прилепчанец одбива на Бугарија да и продаде дел од куќата

ВИКЕНДОВ ДОАЃА ВИСТИНСКО ЛЕТО: Температурите ќе рипнат над 30 степени

ВИКЕНДОВ ДОАЃА ВИСТИНСКО ЛЕТО: Температурите ќе рипнат над 30 степени

„ВМРО-ДПМНЕ ИЗЛАЖА ДЕКА МАКЕДОНЕЦ ЌЕ БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕ“: Талески вели дека излажале и за промената на Преспанскиот договор

„ВМРО-ДПМНЕ ИЗЛАЖА ДЕКА МАКЕДОНЕЦ ЌЕ БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕ“: Талески вели дека излажале и за промената на Преспанскиот договор