22 Октомври, 2019
0.0163

ИМ НЕДОСТИГААТ 220.000 РАБОТНИЦИ! Австрија бара квалификувана сила

Објавено во: Финансии 07 Август, 2019

Платформата „Степсон“ посочува дека во Австрија недостасуваат 220.000 професионалци.

Но недостатокот на австрискиот пазар на труд сè уште не се одразува на нивото на плата.

Оваа страница ги анализирала огласите за работа во 22 печатени медиуми и 21 биро за вработување.

Посебна побарувачка за квалификувана работна сила има во ИТ секторот, на скоро сите полиња.

Во првите шест месеци од годинава биле потребни 32.000 технички експерти, како и 30.000 експерти за ИТ.

Исто така, недостигаат и експертите во финансискиот сектор. 23.000 квалификувано работници во финансискиот сектор недостигаат во Австрија.

И покрај недостатокот на работна сила во техничкиот сектор, сегашната плата е околу 45.000 евра годишно, што е под заработката и продажбата на јавниот сектор.

ИТ секторот во земјата недостасува, но е им се нуди голем приход. Квалификуваните ИТ работници земаат околу 55.000 евра плата годишно.

Можеби ќе ве интересира

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода