30 Мај, 2024
0.0255

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

Објавено во: Финансии 22 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Ултрабогатите, со сите свои пари, живеат поинаку од остатокот од светот, па нивните инвестициски стратегии изгледаат значително различни од просечното портфолио на инвеститорите.

„Иако не постои официјален праг за влез во клубот од 0,001 отсто, центимилионерите или поединците со вкупна нето вредност од над 100 милиони долари се доволно богати за да бидат дел од овој клуб“, рече Кевин Тенг, извршен директор на VRISE Wealth Management Singapore. компанија за управување со богатството за ултра богати поединци со висока нето вредност.

На глобално ниво, популацијата на стомилионери изнесува околу 28.420 поединци и тие се главно концентрирани во Њујорк, Заливот, Лос Анџелес, Лондон и Пекинг, според податоците на VRISE, пишува CNBC, а пренесува Bizlife.

„Овие градови имаат силна финансиска инфраструктура, живи претприемачки екосистеми и профитабилни пазари на недвижности, што ги прави привлечни дестинации за ултра богатите“, изјави Тенг за CNBC.

И оваа демографија која „епитомизира екстремно богатство“ е селективна кога станува збор за инвестиции, рече Тенг.

„Тие денес не инвестираат во богати, брзи работи, неликвидни работи. На пример, тоа значи дека тие навистина не работат со акции со кои се тргува јавно“, рече Салваторе Бушеми, извршен директор на Дандрев Партнерс, приватна семејна инвестициска канцеларија.

„Тие дури и навистина не инвестираат во криптовалути, верувале или не“, изјави Бушеми за CNBC. „Она што тие го бараат е да го зачуваат своето наследство и нивното богатство.

Недвижности

Како резултат на тоа, портфолијата на центимилионерите често содржат „многу силни, стабилни својства“, рече Бушеми. Овие богати поединци гравитираат кон недвижен имот од класа А или имоти од инвестициска класа кои вообичаено биле изградени во последните 15 години. Основачот и претседател на Tiger 21, мрежа на претприемачи и инвеститори со ултра висока нето вредност, изјави за CNBC дека инвестициите во недвижности обично претставуваат 27 отсто од портфолијата на овие поединци.

Семејни канцеларии

Поединците со такво богатство обично имаат пари управувани од семејни канцеларии, кои се справуваат со сите работи, вклучувајќи го и нивното наследство, сметките за домаќинството, кредитните картички, непосредните семејни трошоци итн.

„Овие семејни канцеларии често имаат добротворни фондации и ризичен капитал што инвестираат во стартапи со висок раст“, ​​рече Амоилс.

Бројот на семејни канцеларии ширум светот е тројно зголемен од 2019 година, надминувајќи 4.500 минатата година со проценет вкупен имот од 6 трилиони долари.

Алтернативни инвестиции

Поединци со ултра висока нето вредност, исто така, размислуваат за потенцијално купување удели во професионални спортски тимови, рече Бушеми.

„Многу мала група има можност да влезе во клубовите и потребно е многу повеќе од пари“, рече тој.

Ексклузивноста е главната атракција, бидејќи овие богати поединци сакаат да се дружат со луѓе со сличен статус, објасни Бушеми. Поседувањето удел во спортски тим е начин овие поединци да го легитимизираат својот статус, рече тој, „да ви даде титула витез во Соединетите држави кога ќе купите тим од НФЛ“, рече тој.

Тенг од VRISE, исто така, истакна дека 0,001% од поединците посветуваат поголемо внимание на фиксниот приход, приватните заеми и алтернативните инвестиции. Тој рече дека приватното кредитирање добива на сила бидејќи инвеститорите бараат извори на принос надвор од конвенционалните пазари.

„Овој тренд го одразува растечкиот апетит за нетрадиционални средства кои нудат уникатни профили на ризик и поврат“, рече Тенг, истакнувајќи дека алтернативните инвестиции вклучуваат ризичен капитал, приватен капитал и недвижен имот.

Б92

Можеби ќе ве интересира

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ГИ НАПОЛНАТ ПАРИЧНИЦИТЕ: Еве кога ќе се исплатат пензиите

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ГИ НАПОЛНАТ ПАРИЧНИЦИТЕ: Еве кога ќе се исплатат пензиите

ЧИФЛИГАНЕЦ, АНТЕВСКИ, ЕТЕМИ, СТОЈКОВА, НАУМОСКИ, СИМЕВА И ТЕГОВСКИ - ова се членовите на Надзорниот одбор на Комерцијална кои добија согласност од НБМ

ЧИФЛИГАНЕЦ, АНТЕВСКИ, ЕТЕМИ, СТОЈКОВА, НАУМОСКИ, СИМЕВА И ТЕГОВСКИ - ова се членовите на Надзорниот одбор на Комерцијална кои добија согласност од НБМ

НА РЕД ДОЈДОА ЗГРАДИТЕ ШТО ГИ КУПИ: Зетот на Орбан зад ново бизнис име во Белград

НА РЕД ДОЈДОА ЗГРАДИТЕ ШТО ГИ КУПИ: Зетот на Орбан зад ново бизнис име во Белград

НУДАТ ПОЧЕТНА ПЛАТА ОД 750 ЕВРА И НИКОЈ НЕМА ДА РАБОТИ: Обезбедено сместување и храна, два дена одмор и ништо - Црногорците со голем проблем

НУДАТ ПОЧЕТНА ПЛАТА ОД 750 ЕВРА И НИКОЈ НЕМА ДА РАБОТИ: Обезбедено сместување и храна, два дена одмор и ништо - Црногорците со голем проблем

Триглав пензиско друштво - 5 години афирмација на капитално финансираното пензиско осигурување преку уникатен пристап до секој член и градење на однос базиран на доверба

Триглав пензиско друштво - 5 години афирмација на капитално финансираното пензиско осигурување преку уникатен пристап до секој член и градење на однос базиран на доверба

ПРОМЕНИ ВО ОРГАНИТЕ НА УПРАВУВАЊЕ НА НЛБ БАНКА - Наташа Пукл на местото на Матеја Тревен во Надзорниот одбор

ПРОМЕНИ ВО ОРГАНИТЕ НА УПРАВУВАЊЕ НА НЛБ БАНКА - Наташа Пукл на местото на Матеја Тревен во Надзорниот одбор

„РОДИ МЕ МАЈКО СО К'СМЕТ, ЕВРОПРАТЕНИК ДА БИДАМ“: Еве колкава плата заработуваат народните претставници во Европскиот парламент

„РОДИ МЕ МАЈКО СО К'СМЕТ, ЕВРОПРАТЕНИК ДА БИДАМ“: Еве колкава плата заработуваат народните претставници во Европскиот парламент

„Стабилноста на домашната валута е зачувана“: гувернерката Ангеловска-Бежоска за монетарната политика

„Стабилноста на домашната валута е зачувана“: гувернерката Ангеловска-Бежоска за монетарната политика

И ЗА САМО ТРИ МЕСЕЦИ НИВНИТЕ ДОБИВКИ СЕ ВО СИЛНИ МИЛИОНИ ЕВРА - еве која е топ петорката со најголеми чисти профити

И ЗА САМО ТРИ МЕСЕЦИ НИВНИТЕ ДОБИВКИ СЕ ВО СИЛНИ МИЛИОНИ ЕВРА - еве која е топ петорката со најголеми чисти профити