16 Јули, 2019
0.0201

Колкава е просечната старост на македонскиот земјоделец?

Објавено во: Агробизнис 30 Август, 2018

Земјоделскиот експерт од Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип, Васко Златковски, спровел анкетно истражување кое покажува дека просечната возраст на македонските земјоделци покажува дека се над средовечноста.

– Истражувањето кое беше спроведено покажа дека нашите земјоделци од аспект на  години се, ајде нема да ги наречам стари, туку искусни години. Просечната старост на анкетираните беше некаде околу 57 или 58 години и на прашањата кои што беа поделени во неколку групи, во делот на тоа; Дали користите интернет или не? Одговорија некаде околу 40 проценти, вели Златковски.

Сто отсто  од анкетираните одговориле дека не го промовираат своето производство, а како што вели Златковски доказ е доколку некој сака да побара информација за произведувачи на домати во Македонија  на интернет нема да излезе ниту една страна.

– Навиките кај нас, кај земјоделците не се насочени  постојано сами да се унапредуваат. Ова се разбира дека не значи за сите. Меѓутоа значајното мнозинство, од нашите земјоделци се уште чекаат некој друг да преземе активности и да ги реши проблемите, рече Златковски.

Резултатите од ова истражување ги потврдува и првиот човек на Асоцијацијата на земјоделците, Ефтим Шаклев.  

– Ова е навистина голем проблем. Ние веќе почнавме сериозно да се соочуваме со недостиг на работна рака, веќе нема млади работници и не само што нема кој да не наследи, нас постарите земјоделци, туку ако треба и за некои полски работи, да се ангажира работна рака едноставно нема. На пример и во овчарството нема теорија веќе да се најде одгледувач на овци, иако месечните плати спрема нашите услови се прилично високи од 600 до 700 евра. Тоа за нас е добра плата. Но, заинтересирани нема. Секој ден имаме нови информации дека вработените, кои што веќе работат даваат отказ и одат во странство. Не само во земјоделството, тоа ќе се случи и во индустријата, рече Шаклев.


Можеби ќе ве интересира

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички