28 Март, 2020
0.0512

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

Објавено во: Економија 21 Февруари, 2020

Возбудлива, флексибилна, модерна, но и една од најплатените професии во светот е програмирањето.

Со оваа вештина можеш да изградиш некои, навистина неверојатни работи и некогаш да го направиш тоа што сите го сметале за невозможно.

За да станете програмер потребно е истото она кое го правите кога градите било каква друга кариера. Работата е тоа што го одредува успехот, а не талентот. Но, и покрај оваа неоспорна вистина, општеството има погрешна претстава за програмирањето и верува дека тоа е индустрија исклучиво за посебни луѓе, бубалици математички генијалци и неверојатни умови! 

Дефинитивно една од најплатените професии...

Така е во светот, ама и кај нас.

Компјутерџиите ги земаат едни од најголемите плати.Тие може да се пофалат со највисока плата која во декември изнесувала 96.332 денари.

Работа која има голема побарувачка и многу можности

Веројатно најдобрата причина зошто да станеш програмер. Можностите за вработување се речиси бесконечни.

Тоа е така бидејќи светот во кој живеме се повеќе се дигитализира и ние како општество стануваме се позависни од технологијата. Затоа има се поголема потреба од програмери и се повеќе вакви работни позиции се отвараат.

Можеби ќе ве интересира

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

БИЗНИСОТ ПРАШУВА: Како викендов ќе работат компаниите што имаат втора смена

БИЗНИСОТ ПРАШУВА: Како викендов ќе работат компаниите што имаат втора смена

ТИРЗ по текстот на „Фактор“: Дура Аутомотив прво ќе инвестира, па потоа ќе ја добие помошта

ТИРЗ по текстот на „Фактор“: Дура Аутомотив прво ќе инвестира, па потоа ќе ја добие помошта