Македонско сирење во светот: Перспективни новини во „Млекара Здравје“
Објавено во: Стил 03 Декември, 2018
Домашни млечни производи ќе се извезуваат во Европа и на рускиот пазар, откако млекарницата „Здравје“ , ги воведе IFS и BRC стандардите за безбедност во производството на храна. Во млекарницата во Битола, не пречекаа Радмила Василевска, директорката на контролата на квалитет, истражување и развој и оперативниот директор Сашо Василевски.
За време на прошетката низ погонот на модерната битолска фабрика, каде се забележува дека, особено внимание е посветено буквално на секој детаљ, домаќините ни раскажаа дека и рускиот пазар ќе увезува квалитетно домашно тврдо сирење по италијански рецепт. Млекото што се откупува од ЗК “Пелагонија“ со дневно количество од 50 тони го одржува нивото на европските стандарди и правилници со помалку од 100.000 бактерии и до 400.000 соматски клетки на мл.
Целиот текст читајте го на Женски магазин, тука.