24 Мај, 2019
0.0192

Мудра приказна: Не откривај си ја душата пред сите!

Објавено во: Стил 19 Февруари, 2019

Една млада, убава девојка отишла кај еден мудрец целата облеана со солзи.

- Што да правам? - 

го прашала со солзи - секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, да не повредувам никого, помагам со што можам. Но често, наместо благодарност и почит, добивам навреди и иронични насмевки. Дури и некои луѓе се отворено непријателски настроени кон мене. За ништо не сум виновна а толку нефер и навреди добивам! Посоветувајте ме што да правам!

Мудрецот ја погледнал со насмевка и ѝ ирекол:

-Соблечи ја облеката и оди во градот така!

- Ти си луд ?!

- Еве гледаш, ли! - мудрецот се насмевнал повторно. - За да го покажеш голото тело на луѓето се срамиш. Зошто тогаш одиш во светот со гола душа? Таа е отворена како оваа врата. Секој кој сака, влегува во твојот живот и ги гледа твоите достоинства како одраз на сопствените пороци. Така тој почнува да се обидува да те навреди, клевети, понижи. Не секој има храброст да признае дека некој е подобар од него.

Погледни ги овие убави цвеќиња! Се грижев за нив многу години и ги наводнував, но никогаш не ги видев нивните пупки, иако уживам во убавината и аромата на секој од нив. Биди како цвет - откривај го своето срце пред луѓето полека и незабележливо.

Погледни кој е достоен да ти биде пријател и да правиш добро за него. Девојко, не фрлај ги твоите бисери пред свињите!


Можеби ќе ве интересира

Интервју Ивановска: Непотизмот во системот на вработување ги исели квалификуваните кадри

Интервју Ивановска: Непотизмот во системот на вработување ги исели квалификуваните кадри

„Женски магазин“ на Крф: Една поинаква традиција на магичниот остров

„Женски магазин“ на Крф: Една поинаква традиција на магичниот остров

Мајка

Мајка

Нема да бидам ѓубре и ќе оставам половина од медот за пчелите: Интервју со Дритон Вејсели

Нема да бидам ѓубре и ќе оставам половина од медот за пчелите: Интервју со Дритон Вејсели

ФИРОМ ти си гордост наша?!

ФИРОМ ти си гордост наша?!

(ФОТО) Од аеродром на матура: Гиговска цела во розево!

(ФОТО) Од аеродром на матура: Гиговска цела во розево!

(ГАЛЕРИЈА) ЕКСПЛОЗИЈА НА БОИ: Women'secret костими за капење 2019

(ГАЛЕРИЈА) ЕКСПЛОЗИЈА НА БОИ: Women'secret костими за капење 2019

Крени рачна!

Крени рачна!

Свирев гитара за да преживеам, а сега луѓето ме плаќаат за луксузни парфеми: Интервју со Паоло Терензи

Свирев гитара за да преживеам, а сега луѓето ме плаќаат за луксузни парфеми: Интервју со Паоло Терензи