23 Мај, 2024
1.9788

НАЈЧЕВСКА: Почнаа наддавањата на големите партии кој колку ќе им ги покачи пензиите на пензионерите

Објавено во: Македонија 20 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Професорката Мирјана Најчевска на Фејсбук пишува дека партиите се наддаваат кој повеќе ќе ги зголеми пензиите на пензионерите. 

Вели дека тоа се случува пред сите избори и дека проблемот е посложен од лицитирање со бројки. 

И со тоа се исцрпува нивното разбирање за достоинствен живот на повозрасните граѓани. Проблемот е многу посложен и бара многу поголемо разбирање и посветеност од едноставно лицитирање со бројки. Не е етничката туку дискриминацијата врз основа на возраст е најраширена и најмалку перципирана дискриминација.


1. Населението старее. Не само заради тоа што се раѓаат помалку деца, туку заради тоа што се живее подолго. Заради тоа треба да се менуваат проекциите на економијата, здравството, социјалата, ...

2. Стареењето не е само опаѓање, пасивност и ранливост

Стареењето може да биде здраво, исполнето, продуктивно

3. Постарите луѓе се искусни, и имаат потенцијал да бидат активен чинител во општетсвото и да придонесуваат во општеството

4. Ова прашање на еднаквост, и треба да зборуваме за надминување на специфичните пречки/бариери со кои судираат старите а не само за поголеми или помали пензии.

5. Треба да зборуваме за:

• Достапност на сите институции, информации, потреби, места за живеење и снабдување

• Можност за работа

• Минимална гарантирана пензија/приход поврзан со возраста (солидарност која ќе го адресира проблемот на невработеност за време на работниот век, земјоделци, самовработени, кои се грижеле за семејството)

• Долготрајна грижа и поддршка

• Останувањето дома во старост

• Градови и заедници кои се погодни за возрасни и подигање на дигиталната писменост на постарите луѓе“, пишува Најчевска. 

Пензионерите сочинуваат големо гласачко тело во земјава. 

Можеби ќе ве интересира

ХАСАНИ ОД „ВРЕДИ“: Со гласањето во Ларце го добивме 14-тиот пратеник

ХАСАНИ ОД „ВРЕДИ“: Со гласањето во Ларце го добивме 14-тиот пратеник

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Димитар Ковачевски се повлече од претседателската функција во СДСМ

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Димитар Ковачевски се повлече од претседателската функција во СДСМ

Дали Африм Гаши ќе биде следниот собраниски спикер?

Дали Африм Гаши ќе биде следниот собраниски спикер?

ПО ПРЕГЛАСУВАЊЕТО: ДУИ изгуби еден пратеник?

ПО ПРЕГЛАСУВАЊЕТО: ДУИ изгуби еден пратеник?

ДИК: Излезноста над 55 отсто

ДИК: Излезноста над 55 отсто

НАЈЧЕВСКА: Наместо да поддржуваат диктатори Апасиев и компанија требаше да се занимаваат со билатералниот договор за имунитет на американските граѓани

НАЈЧЕВСКА: Наместо да поддржуваат диктатори Апасиев и компанија требаше да се занимаваат со билатералниот договор за имунитет на американските граѓани

ПОБАРА КОНГРЕС: Koвачевски се повлече од лидерската позиција во СДСМ

ПОБАРА КОНГРЕС: Koвачевски се повлече од лидерската позиција во СДСМ

РЕЗОЛУЦИЈА ЗА СРЕБРЕНИЦА: Дали Романија и Грција ќе го сменат ставот?

РЕЗОЛУЦИЈА ЗА СРЕБРЕНИЦА: Дали Романија и Грција ќе го сменат ставот?

ДСЗИ: Спорните вработувања на Токсикологија биле само со потпис на директорката Бесија Иљази

ДСЗИ: Спорните вработувања на Токсикологија биле само со потпис на директорката Бесија Иљази