20 Јули, 2024
0.2564

НАЈВИСОКИ ПРОСЕЧНИ ПЛАТИ ВО ЕВРОПА ИМААТ ШВАЈЦАРЦИТЕ: Последна е Турција со најмали просечни примања

Објавено во: Свет 10 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

Големите флуктуации на платите неизбежно го одразуваат развојот на земјата, а на нив влијаат и фактори како што се условите на пазарот на трудот и трошоците за живот. Разликата во просечните годишни нето-приходи низ Европа е неверојатна, со значителни варијации дури и кога се земаат предвид прилагодувањата, проценува Euronews. Минатата година просечната годишна плата се движеше од 85.582 евра во Швајцарија, што е значително повисока од која било друга земја во регионот, до 8.968 евра во Турција.

Меѓу 32 земји, Хрватска минатата година беше на 28-то место со просечна плата на бездетно лице од 12.330 евра, покажуваат податоците на Евростат. Просечната годишна нето-плата се пресметува со одземање на даноците на доход и придонесите за социјално осигурување од бруто годишната плата и со додавање на семејните додатоци. Различни семејни ситуации, како што е да се биде самец и бројот на зависни деца, влијаат на нето заработката.

Освен Турција, Романија (11.105 евра) и Бугарија (9.355 евра) имале полоши приходи според овој критериум.

Eurostat

Според паритетот на куповната моќ, кога ќе се земе предвид разликата во цените меѓу земјите, кратењето е само малку помало. Зад Хрватска се четири земји, Бугарија, Латвија, Турција и Словачка, додека Швајцарија останува земја со најсилна економска позиција и животен стандард. Мали промени во рангирањето носи и третиот критериум, кој го вклучува бројот на издржувани деца и брачниот статус, а Хрватска го задржува 28-то место со сума од 14.807 евра, додека Унгарија, Романија, Бугарија и Турција имаат помали приходи. Со оглед на тоа што Хрватска годинава забележа значителен раст на платите, можно е да ја подобри својата позиција, но официјалните податоци за минатата година покажуваат дека е на дното на рангирањето.

Во исто време, разликите во приходите имаат значителни импликации за квалитетот на животот, економската стабилност и социјалната еднаквост во Европа, но тие исто така значително влијаат на одлуките за вработување. Земјите од Северна и Западна Европа имаат највисоки просечни нето плати, додека земјите од Источна и Јужна Европа бележат многу пониски бројки. По Швајцарија, Исланд и Луксембург имаат просечна плата од 53.885 евра, односно 49.035 евра. Норвешка и Холандија исто така бележат нето заработка од над 45.000 евра. Просечната нето плата во ЕУ била 28.217 евра, при што 14 земји се рангирани над просекот и 18 подолу.

Земјите како Франција (31.481 евра) и Шведска (33.926 евра) малку го надминуваат просекот на ЕУ, додека други, вклучувајќи ги Италија (24.207 евра) и Шпанија (23.568 евра), се под него. Меѓу водечките европски економии, Германија имаше најголема нето добивка од 38.086 евра.

EPA

Можеби ќе ве интересира

„Би било тешко да се соработува со Трамп, но ние сме вредни работници“: Зеленски по разговорот со Трамп

„Би било тешко да се соработува со Трамп, но ние сме вредни работници“: Зеленски по разговорот со Трамп

Најмалку 11 лица загинаа - се урна мост, во тек е спасувачка операција (ВИДЕО)

Најмалку 11 лица загинаа - се урна мост, во тек е спасувачка операција (ВИДЕО)

ФБИ го објави извештајот за атентаторот на Трамп! Дали Америка ќе верува во ова?

ФБИ го објави извештајот за атентаторот на Трамп! Дали Америка ќе верува во ова?

Остра реакција на Борел на одлуката на израелскиот парламент: Нема да ги признаеме промените на границите од 1967 година

Остра реакција на Борел на одлуката на израелскиот парламент: Нема да ги признаеме промените на границите од 1967 година

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

МНОГУМИНА ПРАШУВААТ ЗОШТО МЕЛАНИЈА НЕ ОДРЖА ГОВОР - на републиканската конвенција прекршена децениската традиција

МНОГУМИНА ПРАШУВААТ ЗОШТО МЕЛАНИЈА НЕ ОДРЖА ГОВОР - на републиканската конвенција прекршена децениската традиција

НАЈДОА РЕШЕНИЕ И ЗА ОВОЈ ПРОБЛЕМ: На аеродромот во Делхи се користат табли, падот на технологијата не смее да ги закочи

НАЈДОА РЕШЕНИЕ И ЗА ОВОЈ ПРОБЛЕМ: На аеродромот во Делхи се користат табли, падот на технологијата не смее да ги закочи

ОВА Е ВИНОВНИКОТ ЗА ГЛОБАЛНИОТ ПАД НА КОМПЈУТЕРСКИОТ СИСТЕМ: Сам се јави, а еве што вели

ОВА Е ВИНОВНИКОТ ЗА ГЛОБАЛНИОТ ПАД НА КОМПЈУТЕРСКИОТ СИСТЕМ: Сам се јави, а еве што вели

„ЌЕ ОСТАНЕ ИЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖЕ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ТРКА“: Кандидатурата на Бајден пред голем тест

„ЌЕ ОСТАНЕ ИЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖЕ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ТРКА“: Кандидатурата на Бајден пред голем тест