09 Август, 2020
0.0170

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Објавено во: Стил 04 Јули, 2020

Најголемиот ум помеѓу луѓето, електрична енергија сакаше да му ја даде на светот бесплатно, а почина како сиромашен човек...

Долго пред Мишел Фуко да научи дека „знаење е моќ“, Никола Тесла брилијантно илустрираше дека генијалноста лежи во изменичната струја. Роден во Хрватска во 1856 година, Тесла ги покажа своите неверојатни ментални способности уште од најрана возраст. Во неговиот навидум неограничен мозок можеше да „собере“ цели книги и логаритамски таблици, да остане буден долг период и лесно да учи нови јазици. 

Според сите извештаи, јасно беше дека Тесла има „златен рудник“ во главата и навистина неговиот мозок создал бројни пронајдоци без кои денес не можеме да го замислиме животот. Но, понекогаш работите немаат многу смисла во животот, исто како што фактот дека Тесла почина без пари, пишува Grunge.

Во Соединетите Американски Држави замилан во 1884 година, носејќи само четири центи во џебот. Иако немаше многу, од него „пукал“ потенцијалот. Покрај тој, тој со себе носел препорака адресирана до Томас Едисон, во која наводно пишувало: „Драг мој Едисон, познавам двајца одлични луѓе, а ти си еден од нив. Другиот е овој млад човек!“.

Повеќе на Машки магазин овде

Можеби ќе ве интересира

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава