26 Јануари, 2021
0.0181

Промена во моќта: Доларот веќе не е водечка валута во светот

Објавено во: Финансии 25 Ноември, 2020

Доларот повеќе не е водечка валута во светот, бидејќи еврото го надмина како платежна валута на меѓународниот пазар, за прв пат од февруари 2013 година, објави Блумберг. Американскиот долар остана на прво место кога станува збор за пласирање заеми и кредити.

Дури 37,82 проценти од меѓународните трансакции со пари се извршени во европска валута, објави Блумберг, повикувајќи се на податоците на Светската асоцијација на меѓубанкарски финансиски телекомуникации (SWIFT). Здружението вклучува 200 држави и 11.000 финансиски институции.

Еврото е проследено со американскиот долар, британската фунта, јапонскиот јен и канадскиот долар, што го истурка кинескиот јуан од петтата позиција.

Користењето на доларот се намали за 4,6 проценти од декември минатата година до октомври годинава, па сега тој претставува 37,64 проценти од уделот. Во исто време, еврото порасна за шест проценти.

Американскиот долар остана на прво место кога станува збор за пласирање заеми и кредити.

Експертите сметаат дека економската криза се должи на корона-пандемијата, претседателските избори во Америка и трговската војна со Кина како причини за овој пад на доларот на списокот на најважни валути.

Од својот врв во март, доларот во меѓувреме ослабна за 11 проценти, а експертите велат дека е проследен со натамошно опаѓање.


Можеби ќе ве интересира

ВФП ДИВИДЕНДА – првиот инвестициски фонд во Македонија која годишно ќе исплаќа дивиденда

ВФП ДИВИДЕНДА – првиот инвестициски фонд во Македонија која годишно ќе исплаќа дивиденда

Повратот на ДДВ од предновогодишните пазарења во февруари: Чекајте пари за десетина дена

Повратот на ДДВ од предновогодишните пазарења во февруари: Чекајте пари за десетина дена

Рокот за поднесување на образецот ДДВ-04 е продолжен за четири дена

Рокот за поднесување на образецот ДДВ-04 е продолжен за четири дена

ДАЛИ НЕ Е МОРАЛЕН ХАЗАРД ОБЕШТЕТУВАЊЕТО ЗА ГЛОБАЛ - штедачите од Еуростандард со прашање до власта

ДАЛИ НЕ Е МОРАЛЕН ХАЗАРД ОБЕШТЕТУВАЊЕТО ЗА ГЛОБАЛ - штедачите од Еуростандард со прашање до власта

Паричната помош од 6.000 денари ќе стигне до уште 24 илјади граѓани - Законот за продолжување на рокот стигна во Собрание

Паричната помош од 6.000 денари ќе стигне до уште 24 илјади граѓани - Законот за продолжување на рокот стигна во Собрание

Глобалниот пазар е во рана фаза на закрепнување: Извештај на ВФП Фонд менаџмент

Глобалниот пазар е во рана фаза на закрепнување: Извештај на ВФП Фонд менаџмент

Трпески: Финансиските друштва полека стануваат „играч“ на финансискиот пазар

Трпески: Финансиските друштва полека стануваат „играч“ на финансискиот пазар

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата