23 Март, 2018
0.0539

РАСТ НА БДП И НЕВРАБОТЕНОСТ: Што покажуваат статистиките?

Објавено во: Економија 07 Декември, 2017

Стапката на раст на бруто-домашниот  производ (БДП) за третото тримесечје од 2017 година е 0.2%.

Оваа информација ја објави Државниот завод за статистика. 

Во третото тримесечје од 2017 година, најголем пораст е забележан во секторите: Е, Ж и З - Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување и сервисни дејности со храна од 9.8%; А - Земјоделство, шумарство и рибарство од 3.8% и Ј - Дејности во врска со недвижен имот од 0.9%.

Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во третото тримесечје од 2017 година номинално расте за 5.0%, а нејзиното учество во структурата на бруто-домашниот производ изнесува 65.5%.

Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 9.8%, а увозот на стоки и на услуги  забележа зголемување во номинален износ од 5.0%.

Стапката на невработеност во третиот квартал годинава изнесува 22,1%, објави Државниот завод за статистика. 

Aктивното население во  Република Македонија брои 954 814 лица, од кои вработени се 743 451, а 211 363 лица се невработени.

Можеби ќе ве интересира

Анѓушев: 40 милиони евра, планирани средства за поздрава животна средина

Анѓушев: 40 милиони евра, планирани средства за поздрава животна средина

Кина не се плаши од трговска војна

Кина не се плаши од трговска војна

Koja цена за барел може да ја преживее европската нафтена индустрија?

Koja цена за барел може да ја преживее европската нафтена индустрија?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?