09 Август, 2020
0.0220

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Објавено во: Стил 01 Јули, 2020

Покрај неколку начини на прислушување, тајните служби имаат и друг метод - снимање разговори со помош на обична сијалица - без микрофон, мобилни телефони или други уреди што инаку ја олеснуваат работата за разузнавачките службеници.

На израелскиот универзитет Бен Гурион во Негев, развиена е техника заснована на специјален уред, наречен лампфон, за снимање на светлина во непосредна близина на извор на звук (места каде што разговараат) кои содржат фини вибрации и ги претвораат повторно во звук што може да се снима и прислушкува.

Сијалица- нов прислушкувач

Додека зборуваме, звучните бранови што ги произведуваме влијаат на сијалицата (услов е дека е од старите со растворливо влакно), а тоа резултира во светлината во некои делови од спектарот, снимена вибрација која зависи од звукот. Светилката е доволно чувствителна, се разбира со специјално развиен софтвер, да ги снима сето тоа и да му овозможи на секој што го има да слуша разговор без микрофон.

Повеќе детали на Машки магазин овде


Можеби ќе ве интересира

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава