24 Април, 2019
0.0222

Словенците плаќаат ако им доведете работник

Објавено во: Финансии, Балкан 12 Февруари, 2019

Економијата на Словенија заснована на извоз, кој сочинува 80% од БДП мака мачи да најде работници. 

Дел од фирмите веќе имаат и стимулативни мерки ако им доведете работник. 

Во фирма за заварувачи, доколку им доведете работник, плаќаат 250 евра по работник. 

Со години Словенците губеле странски инвестиции, а истите ги добивале Чесите, Полјаците, и Унгарците. 

Последните 4 години износот на странските инвестиции е над 4.5 милијарди евра. 

Во земјата со 5% невработени, само една странска инвестиција отвора 1.000 работни места. 

Минималецот е 640 евра, а од 2021 година ќе биде 730 евра. Ако продолжат да привлекуваат странски инвестиции, ќе имаат и повисок животен стандард. 

Можеби ќе ве интересира

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата