03 Јуни, 2020
0.0191

Висок крвен притисок: Кардиолозите ја откриваат најголемата заблуда во која веруваат луѓето

Објавено во: Стил 17 Мај, 2020

Крвниот притисок е притисок со кој крвта делува на ѕидовите на крвните садови (артерии) во секој дел од нашето тело, а се создава со работата на срцето како пумпа.

Еднаквоста на притисоците е една од најчестите заблуди што преовладува кај луѓето, а тие се однесуваат на срцеви заболувања и артериски притисок.

Таканареченото изедначување на притисокот не постои и не е можно. Причината е следново: ние обично го мериме артерискиот притисок со методот на надлактица, дигитално или во ординација со манжетна и стетоскоп, пишува Ordinacija.

Целата сторија е на Машки Магазин

Можеби ќе ве интересира

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Телефонски ќе проценуваме кој случај е итен: Др. Данчо Бизевски за новите протоколи во стоматологијата

Телефонски ќе проценуваме кој случај е итен: Др. Данчо Бизевски за новите протоколи во стоматологијата

Модел за Плејбој и ултрадесничар - што прават наследниците на контроверзните историски личности

Модел за Плејбој и ултрадесничар - што прават наследниците на контроверзните историски личности

Мартин Вучиќ со емотивна порака за Драган: За мене секогаш ТАТКО над татковците!

Мартин Вучиќ со емотивна порака за Драган: За мене секогаш ТАТКО над татковците!