07 Јуни, 2020
0.0207

Загрижувачки бројки за уплатата на придонесите: Скоро 50.000 вработени се без здравствено осигурување

Објавено во: Македонија 11 Јули, 2019

Безмалку 50.000 лица во моментов немаат здравствено осигурување бидејќи работодавачите им доцнат со исплата на платите. Поради заснованиот работен однос тие не можат да се пријават и како невработени па да имаат право на здравствено осигурување.

Но не се само тие – проблемите со доцнењето на платите ги погодува и нивните блиски односно децата кои се осигурани преку нив, па дополнително уште над 23 илјади луѓе не можат да се лекуваат на трошок на ФЗОМ .

Инаку, во земјава во моментов како вработени се водат 790.000 лица што значи дека над шест отсто од нив и немаат здравствено осигурување. Бројките се од ФЗОМ, но оттаму не објавуваат детали по колку време овие луѓе немаат осигурување. Велат дека сепак сите може да се лекуваат и да платат, а после Фондот ќе им ги рефундира средствата кога платата ќе биде исплатена.

„Кога  ќе бидат платени придонесите за периодот кога е извршено лекувањето,  со целата медицинска и финансиска документација, издадена од  установата каде што се лекувал, осигуреникот оди во подрачната служба преку која е осигурен и поднесува барање за  рефундација на  средствата што ги платил за лекувањето. Правото на рефундација е 5 години од моментот на извршената услуга, стои во одговорот од Фондот.

Инаку ФЗОМ не води евиденција колку од овие вработени се од приватни, а колку од државни фирми.

Неодамна беше обелоденето дека над 350 вработени во државното претпријатие Водостопанство на Македонија се без здравствено осигурување, затоа што не земале и плата за два месеци.

Санкции за нередовната исплата на плата со придонеси одредува Управата за јавни приходи, институција која треба да ги блокира неплаќачите.

Н.М.

Можеби ќе ве интересира

За 40 отсто од новозаразените не се знае од кого го добиле коронавирусот

За 40 отсто од новозаразените не се знае од кого го добиле коронавирусот

МВР СО ДЕТАЛИ: 386 граѓани не носеле маски, 154 де движеле во полициски час

МВР СО ДЕТАЛИ: 386 граѓани не носеле маски, 154 де движеле во полициски час

ДОБРА ВЕСТ: Во Институтот за јавно здравје сите се здрави, продолжуваат со работа

ДОБРА ВЕСТ: Во Институтот за јавно здравје сите се здрави, продолжуваат со работа

ЗОШТО МАЖИТЕ СЕ ТОЛКУ РИЗИЧНИ ЗА КОВИД-19 - во земјава се двојно повеќе починати од жените

ЗОШТО МАЖИТЕ СЕ ТОЛКУ РИЗИЧНИ ЗА КОВИД-19 - во земјава се двојно повеќе починати од жените

ЌЕ БИДЕМЕ ЛИ ОД УТРЕ СЛОБОДНИ, ИЛИ ПАК СО ПОЛИЦИСКИ ЧАС - Комисијата го има последниот збор

ЌЕ БИДЕМЕ ЛИ ОД УТРЕ СЛОБОДНИ, ИЛИ ПАК СО ПОЛИЦИСКИ ЧАС - Комисијата го има последниот збор

Неделен Фактор: Дајте распишете тендер за стапови од Индија, инаку сите го окркавме (стапот)

Неделен Фактор: Дајте распишете тендер за стапови од Индија, инаку сите го окркавме (стапот)

СЕКОЈА ЧЕСТ ХЕРОИ - ова се лекарите кои секојдневно се борат за спас на животи

СЕКОЈА ЧЕСТ ХЕРОИ - ова се лекарите кои секојдневно се борат за спас на животи

ГРЦИЈА СЕ ПИШМАНИ: Можно е границата за земјава да не се отвори на 15 јуни, ќе се следи состојбата

ГРЦИЈА СЕ ПИШМАНИ: Можно е границата за земјава да не се отвори на 15 јуни, ќе се следи состојбата

НАЈЧЕВСКА СО ПОРАКА: Ако Албанците не го столчат ДУИ на избори, уште долго ќе останат заглавени

НАЈЧЕВСКА СО ПОРАКА: Ако Албанците не го столчат ДУИ на избори, уште долго ќе останат заглавени