18 Февруари, 2020
0.0266

5 невкусни однесувања на детето кои се одраз на лошите одлуки на родителите

Објавено во: Стил 24 Август, 2019

Доколку вашето дете направи нешто грдо, бидете свесни дека тоа најверојатно дошло од вас. Еве кои се најчестите лоши однесувања кои се учат од родителите, пишува Дејвид Волф. 

Премногу се зависни 

Родителите кои се премногу заштитнички настроени, па како октопод ги фаќаат и опкружуваат своите деца, прават тие да бидат премногу зависни од своите родители, а со време и од другите. Децата кои навикнале секогаш некој да ги решава нивните проблеми, постојано да им стои на пат и да донесува одлуки наместо нив, склони  се кон лошо снаоѓање во животот. Тие по тој образец, продолжуваат да бараат личности кои ќе можат во животот да ги водат, со тенденција да станат зависни од нив. 

Прекинуваат 

Доколку родителите се склони да му „ упаѓаат некому во збор “, нивните деца сигурно ќе го прават истото. Секогаш пуштете го своето дете да ви каже што сака, до крај. Не дозволувајте вие да сте поважни од детето и дајте му простор да се изрази. Научете го своето дете колку е важно да сослуша и да го дочека својот ред да говори. Тоа ќе научи да биде покултурно и во подобра комуникација. 

Целиот текст прочитајте го на Женски магазин.

Можеби ќе ве интересира

НАША ТЕМА за женската сексуалност: Полесно е да се одглуми оргазам, отколку да се побара помош

НАША ТЕМА за женската сексуалност: Полесно е да се одглуми оргазам, отколку да се побара помош

Кучка како карактерна особина

Кучка како карактерна особина

На училиште доаѓаат пред сите, си одат последни: Како е да се биде ученик од рурална средина кој патува со автобус?

На училиште доаѓаат пред сите, си одат последни: Како е да се биде ученик од рурална средина кој патува со автобус?

Бевме другари седум години, ме побара за жена по 40 дена: Љубовната приказна на Тамара и Александар

Бевме другари седум години, ме побара за жена по 40 дена: Љубовната приказна на Тамара и Александар

Се обидоа да ми го згазат достоинството: Искрено интервју со Цветанка Ласкова

Се обидоа да ми го згазат достоинството: Искрено интервју со Цветанка Ласкова

Љубов, вино.. и животот е веќе поубав

Љубов, вино.. и животот е веќе поубав

Децата бараат внимание, се друго им е помалку важно: Разговор со Весна Велкова, педагог

Децата бараат внимание, се друго им е помалку важно: Разговор со Весна Велкова, педагог

Родителите секогаш се во првиот ред: Интервју со кошаркарките Кристина, Матеа и Албина

Родителите секогаш се во првиот ред: Интервју со кошаркарките Кристина, Матеа и Албина

И тапанарите имаат свој Коби Брајант: Искрена приказна на Гаро Тавитјан

И тапанарите имаат свој Коби Брајант: Искрена приказна на Гаро Тавитјан