08 Април, 2020
0.0341

9-годишно Индијче почна да работи во Мајкрософт

Објавено во: Стил 19 Јануари, 2013

Момченце на 9 години, што се преселило од Индија во САД, беше вработено за вработено во компанијата и технолошки гигант, Мајкрософт. Откако со извонреден успех ги положи тестовите за инженерски сертификати, 9-годишниот Пранав Калјан стана најмладиот член на компанијата. Оттука, пренесоа дел од индиските медиуми, соперништвото меѓу Њу Делхи и Исламабад се засили уште повеќе бидејќи Индијчето му го зема местото на 12-годишното Пакистанче Бабара Икбалја што досега беше најмлад инженер во Мајктософт. Според експертите, ако компјутерските генијалци од Индија и Пакистан работат заедно, тие ќе најдат заеднички јазик за создавање на нови технолошки ремек дела на компанијата. Малиот Пранав отсекогаш бил талент на часовите по математика. На две години тој го добил својот прв лаптоп, а како што раскажува неговиот татко „секогаш бил заинтересиран за компјутери, наместо за играчки". На шест години, Пранав почнал да создава едноставни компјутерски програми, а наскоро потоа научил да прави диференцијални и интегрални пресметки. За да стане инженер на Мајкрософт, момчето работело на компјутер во текот на една и пол година по осум часа дневно, со исклучок на викендите и училишните распусти.

Можеби ќе ве интересира

Jасмина Поповска: Го избрав „Декамерон“, сè што е човечко, не ни е туѓо

Jасмина Поповска: Го избрав „Декамерон“, сè што е човечко, не ни е туѓо

Неприродно е да не смеам да ги гушнам родителите: Водителката Елена за изолацијата

Неприродно е да не смеам да ги гушнам родителите: Водителката Елена за изолацијата

Што прават нашите познати мажи во изолација: Кој се досадува, кој прави ручек

Што прават нашите познати мажи во изолација: Кој се досадува, кој прави ручек

Не сум бил дома од лани: Пејачот Белов во изолација во Србија

Не сум бил дома од лани: Пејачот Белов во изолација во Србија

Лиза Велкоска, толкувач: Зборуваме со знаци, израз и експресија за 6000 луѓе со оштетен слух

Лиза Велкоска, толкувач: Зборуваме со знаци, израз и експресија за 6000 луѓе со оштетен слух

Детски канал од утре на МТВ

Детски канал од утре на МТВ

Книга на денот: „365 дена здравје“ од д-р Пунам Лакра

Книга на денот: „365 дена здравје“ од д-р Пунам Лакра

Ова е одлична лекција да престанеме да се тркаме кој постигнал повеќе, кој посетил повеќе земји и да сфатиме дека животот е еден: Блогерката Шијакоска искрена

Ова е одлична лекција да престанеме да се тркаме кој постигнал повеќе, кој посетил повеќе земји и да сфатиме дека животот е еден: Блогерката Шијакоска искрена

Животот е суров и радосен: Дарио со искрена приказна

Животот е суров и радосен: Дарио со искрена приказна