14 Јули, 2024
0.0237

АКО ОДИТЕ НА ОДМОР ВО ЦРНА ГОРА, ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ КОЛКУ Е КВАЛИТЕТНА ВОДАТА ВО МОРЕТО: Еве што покажуваат најновите истражувања

Објавено во: Балкан 25 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Во Црна Гора традиционално летуваат голем број туристи од Балканот. Бидејќи заливот е познат по чистата вода и природното опкружување кое привлекува многу туристи, последните денови оние кои резервираа одмор во Игало кај Херцег Нови ги загрижи веста дека водата на двете плажи во оваа област е лоша за капење.

ЈП Морско добро на 14 јуни на својата веб-страница ги објави резултатите од мерењата на квалитетот на водата на базените на црногорското приморје, кои покажаа дека во два случаи водата за капење не била со задоволителен квалитет.

Имено, тогаш во општина Херцег Нови на плажата Игало 1 и Игало 2 било констатирано дека водата за капење е неквалитетна.

Водата беше тестирана на вкупно 114 локации во Црна Гора во периодот од 3 до 10 јуни.

На 79,8 отсто од локациите морската вода била со одличен квалитет, на 13,2 отсто од локациите добра, на 5,3 отсто задоволителна, додека на 1,8 отсто од локациите водата била со лош квалитет, се вели во извештајот на веб-страницата на Јавното претпријатие за управување со морскиот имот на Црна Гора.

Во општина Улцињ на 18 локации се спроведува Програмата за следење на санитарниот квалитет на морската вода, а водата беше со одличен квалитет на сите локации.

Од вкупно 15 локации во општина Бар, 11 од нив имале одличен квалитет на водата, 3 локации со добар квалитет на водата, додека 1 локација имала задоволителен квалитет на водата.

Во општина Будва Програмата се спроведува на 34 локации, а на сите локации водата била со одличен квалитет.

Во Которскиот залив, во општина Тиват, од вкупно 10 локации, водата била со одличен квалитет на 6, а добра за капење на 4.

Анализите покажаа дека во Котор водата била со одличен квалитет на 10 локации, добра на 4, а задоволителна на 1 локација.

Во Херцег Нови примероци на вода се земени на вкупно 22 локации, од кои 12 се со одличен квалитет, на 4 локации со добар и задоволителен квалитет, додека на 2 локации водата била неквалитетна за капење.

Во меѓувреме, Институтот за морска биологија направи нова анализа на квалитетот на морската вода на локациите „Игало 01“ и „Игало 02“ во општина Херцег Нови, која покажа дека морската вода на овие локации е одлична. квалитетно, објавено е на веб-страницата на ЈП Морско добро, каде што е наведено дека според последните резултати водата е санитарна и безбедна за капење и рекреација.

Инаку, согласно црногорската регулатива, како и Директивата на ЕУ за квалитетот на водата за капење, Програмата опфаќа следење на 2 задолжителни микробиолошки параметри (бактерија ешерихија коли и интестинални ентерококи).

Согласно член 8 од Правилникот, водите за капење се класифицираат како: „одлични“, „добри“, „задоволителни“ и „лоши“.

Затоа, сите оние кои ќе летуваат во ова популарно одморалиште на Јадранот, познато по лековитата морска кал и познатата Титова вила, можат да здивнат бидејќи ќе пливаат во здрава морска вода.

Еуправозато

Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) ПОВТОРНО НЕВРЕМЕ ВО СЛОВЕНИЈА: Паѓаше град со дијаметар до 10 сантиметри

(ВИДЕО) ПОВТОРНО НЕВРЕМЕ ВО СЛОВЕНИЈА: Паѓаше град со дијаметар до 10 сантиметри

(ВИДЕО) ИМА ЖРТВИ: Автобус се заби во куќа во Турција

(ВИДЕО) ИМА ЖРТВИ: Автобус се заби во куќа во Турција

(ВИДЕО) ЈУТЈУБЕР ЈА РАНГИРАШЕ СРБИЈА КАКО ОМИЛЕНА ЗЕМЈА ВО ЕВРОПА: Доби лавина критики

(ВИДЕО) ЈУТЈУБЕР ЈА РАНГИРАШЕ СРБИЈА КАКО ОМИЛЕНА ЗЕМЈА ВО ЕВРОПА: Доби лавина критики

НЕВРЕМЕ ВО СЛОВЕНИЈА: Падна град со големина на топче за голф

НЕВРЕМЕ ВО СЛОВЕНИЈА: Падна град со големина на топче за голф

ВУЧИЌ: Се обидуваат да ја испровоцираат Србија да направи нешто за што би требало да интервенира НАТО

ВУЧИЌ: Се обидуваат да ја испровоцираат Србија да направи нешто за што би требало да интервенира НАТО

БАКТЕРИЈА КОЈА ГО НАПАЃА МОЗОЧНОТО ТКИВО ПРИСУТНА ВО ПРОТЕИНСКИ СЕНДВИЧИ: Производот се повлекува од продажба

БАКТЕРИЈА КОЈА ГО НАПАЃА МОЗОЧНОТО ТКИВО ПРИСУТНА ВО ПРОТЕИНСКИ СЕНДВИЧИ: Производот се повлекува од продажба

НАСКОРО ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ СКИЈА И НА +40: Држава од соседството гради скијалиште, еве каде ќе може да зимувате на лето

НАСКОРО ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ СКИЈА И НА +40: Држава од соседството гради скијалиште, еве каде ќе може да зимувате на лето

EКСТРЕМНО ЖЕШКО: Во Србија се измерени 50 степени

EКСТРЕМНО ЖЕШКО: Во Србија се измерени 50 степени

РАСКОШ И МИЗЕРИЈА: Кога Тито го посети езерото Треска и денес

РАСКОШ И МИЗЕРИЈА: Кога Тито го посети езерото Треска и денес