24 Јуни, 2019
0.0192

Ако вложите во овој бизнис мирни сте до пензија

Објавено во: Агробизнис 10 Септември, 2018

Радиша Мириќ од селото Лопатањ, не се грижи за родот на сливи затоа што она што го произвел на три хектари ќе заврши во сушара. 

Сега единствена грижа му е дали ќе родат, но во крај во околината на Подгорина тоа ретко се случува. 

Ако цената е ниска, сливите ги суши и одат за ракија. 

„Лани ги сушев, но немав толку голема заработка. Но, не бев ни во загуба. Факт е дека овошјето може да биде проблем затоа што нема загарантирана откупна цена, и затоа сушењето има предност. Во тој случај не морам да се брзам, со години ги сушам и потоа ги продавам“- вели Мириќ. 

Половина од произдството на сливи во Србија или 3000 тони се произведува во Подгорина. 

Третина од српското производство завршува во странство. 

Купувачите традиционално се од Хрватска, Турција, Русија, Чешка, Германија, Холандија. 

За еден килограм сушена слива потребни се четири килограми сирова слива или некаде околу 50 динари. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите