15 Јули, 2020
0.0384

Ателје, радоста на сликањето: Целиот универзум преку очите на големиот уметник

Објавено во: Стил 14 Октомври, 2019

Уметноста е единственото нешто во кое несвесно можеме да влеземе, а свесни да излеземе. И според многу светски гении, токму таа може да го спаси светот. А уметничкиот свет на македонскиот сликарски гениј Рубенс Корубин е бескрајно разновиден. Бранува, допира, изнудува емоции, не застанува никогаш...

Неговиот раскошен твореки опус ги поседува и сите знаци на големо сликарско мајсторство и сведочи за исклучителна способност за прикажување на едно ретко емотивно богатство. Го сметаат за романтичен сликар, визионер, великан. На посебен начин ни ги доловува делата со сопствената креативна сила која како да е непресушен извор. А, сета негова сликарска магија остава траги и трае за секогаш, за идните поколенија.

Неодамна, имаше грандиозна изложба во Чивте Амам. Ја собра целата македонска елита и вистинските љубители на уметноста. Изложбата е своевиден јубилеј, 70 Години живот и 45 години од дипломирањето на авторот. Наречена е „Ателје, радоста на сликањето“.

* Во што денес ја гледате радоста на сликањето? Дали радоста се менуваше со годините, а ги претвараше Вашите дела во различни емоции?

- Личниот потенцијал е извонредно значајна работа и тој бара простор и време да се развие. Сликањето го гледам и доживувам како многу лична работа, независна, каде што сум јас сам со бојата, цртежот и платното. Имам потполна слобода да отпатувам во просторот и времето каде сакам, а и да бидам изненаден во откривањето на нови нешта.

Целото интервју читајте го на Машки магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Пробиотици во бременоста - Зошто на бремените жени им се потребни пробиотици

Пробиотици во бременоста - Зошто на бремените жени им се потребни пробиотици

Дефинитивно, промена во начинот на облекување ќе има: Интервју со дизајнерката Катарина Лука

Дефинитивно, промена во начинот на облекување ќе има: Интервју со дизајнерката Катарина Лука

Интервју со Бобан Милошески: Специјалната војска „Авалон“ ќе се бори до последен момент

Интервју со Бобан Милошески: Специјалната војска „Авалон“ ќе се бори до последен момент

Сакате да се збогатите? Одете во Мариово, Стогово и Куманово

Сакате да се збогатите? Одете во Мариово, Стогово и Куманово

Женска политичка модна битка: Која од нашите политичарки во изборна кампања остава стилски впечаток?

Женска политичка модна битка: Која од нашите политичарки во изборна кампања остава стилски впечаток?

Првата македонска ултрамаратонка што го истрча Мон Блан моментно тренира трчајќи по ќерката: Приказната на Светлана Стојаноска Ивановска

Првата македонска ултрамаратонка што го истрча Мон Блан моментно тренира трчајќи по ќерката: Приказната на Светлана Стојаноска Ивановска

На моето дете ќе му кажам дека сурогат мајка ми помогна да го донесам на свет: Искрено со Весна, за борбата да се оствари како мајка

На моето дете ќе му кажам дека сурогат мајка ми помогна да го донесам на свет: Искрено со Весна, за борбата да се оствари како мајка

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата