21 Јули, 2024
0.0290

Бимилк со поддршка на новите студенти на УКЛО

Објавено во: Мои пари 02 Октомври, 2023

Добивај вести на Viber

Бимилк ги додели стипендиите за тројцата новозапишани студенти на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола, и тоа на Факултетот за биотехнички науки, на Техничкиот и на Ветеринарниот факултет во Битола. Доделувањето стипендии за новите студенти е дел од општествено одговорната практика на Битолска млекара и вложување во образовниот процес со цел поттикнување на младите да студираат на локалните факултети.

Стипендиите им беа доделени во просториите на Бимилк од страна на генералниот директор, Ѓорѓи Петрушев.

„Во Бимилк, отсекогаш сме верувале во моќта на образованието да ја обликува иднината, а денес ја потврдуваме нашата посветеност во поддржување на амбициите на младите и инвестирање во нивното образование преку доделување стипендии за запишување на факултети што се важни за локалниот и стопанскиот развој. Образованието има трансформативна моќ, не само да ги промени нашите животи, туку да подобри една цела заедница и да поттикне напредок во општеството. Свесни сме дека многу студенти се соочуваат со финансиски предизвици во остварувањето на нивните академски аспирации и наша привилегија и одговорност е да помогнеме да се надминат овие бариери. Стипендиите што ги доделуваме се доказ за нашата верба во потенцијалот на младите умови. Овие тројца студенти покажаа исклучителна академска подготвеност и решителност позитивно да влијаат во нивните соодветни области на студии и се надевам дека ќе се отвораат можности за нивно вклучување во развојот на локалната заедница и зацврстување на стопанските капацитети. Им честитам на нашите стипендисти. Заедно ќе градиме подобра иднина”, истакна Ѓорѓи Петрушев, генерален директор на Млекара АД Битола.

Проректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски, проф. д-р Јасмина Буневска Талевска, истакна дека со доделувањето стипендии Бимилк дава силен поттик за студентите да ги изберат токму оние факултети што се потребни и важни за развој на локалното стопанство.

„Денешното доделување на стипендии е прилика да се нагласи беспрекорната соработка којашто Универзитетот ја остварува со Бимилк. Здружувањето на двата бренда може да донесе добробит за сите, за студентите, за компанијата и за Универзитетот и што е посебно значајно, за пошироката заедница. Само на ваков начин, со конкретна поврзаност и взаемна поддршка може да се обезбедат услови за економска и социјална стабилност на општината, регионот и  државата. Градењето реални мостови со бизнисот и опкружувањето претставува вистинска и квалитетна инвестиција во младите и креирање успешни приказни што се остварливи и дома”, потенцираше проф. д-р Јасмина Буневска Талевска.

Стипендиите ги опфаќаат образовните трошоци во текот на четиригодишното студирање во кои студентите треба да ја потврдат својата одлучност за изучување на областа и капацитет за постигнување врвни резултати.

Васко Стојановски е еден од студентите што доби стипендија за студирање на Биотехнички факултет, за него ова е можност за исполнување на личната амбиција.

„Се чувствувам посебно ценет што сум дел од оваа програма. Чувството да знаеш дека некој го забележал твојот потенцијал дава додатен елан и да продолжиш со истото темпо е неописливо.Сакам да се заблагодарам за посветеноста и можноста укажана кон нас како млади луѓе кои сакаме да студираме дома, односно на нашиот универзитет, кој навистина нуди висок квалитет во процесот на образование и широка палета на студиски програми. Посебна благодарност до реномираната компанија Бимилк која со ваквите чекори помага на младата популација во регионот. Овој потег добива уште поголема вредност со самиот факт што ние нашата иднина и кариера ќе ја градиме во регионот во кој пораснавме. Ќе дадеме сѐ од себе да ја оправдаме вашата доверба и вложувањето во нас”, вели Васко Стојановски, студент при Биотехнички факултет - Битола.

Доделувањето стипендии е дел од меморандумот за соработка потпишан меѓу Универзитетот и Бимилк, чија цел е обединување на заедничките капацитети и ресурси за обезбедување можности за квалитетно образование, личен и кариерен раст и развој на младите од градот и околината.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

АНЃУШЕВ: ИМАМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ВИШОКОТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА - СМАРТ БАТЕРИСКИ СИСТЕМ ЗА СКЛАДИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА СТРУЈАТА

АНЃУШЕВ: ИМАМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ВИШОКОТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА - СМАРТ БАТЕРИСКИ СИСТЕМ ЗА СКЛАДИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА СТРУЈАТА

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА СО ПОДДРШКА ЗА АВСТРИСКАТА ВЕЧЕР НА ОХРИДСКО ЛЕТО

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА СО ПОДДРШКА ЗА АВСТРИСКАТА ВЕЧЕР НА ОХРИДСКО ЛЕТО

Пакет Vibe On – Зајакнување на финансиската доверба кај младите

Пакет Vibe On – Зајакнување на финансиската доверба кај младите

Битолските образовни центри ги применуваат знаењата стекнати на НТЦ семинарот кој го организираше Бимилк

Битолските образовни центри ги применуваат знаењата стекнати на НТЦ семинарот кој го организираше Бимилк

IQOS мобилната зона е во Охрид

IQOS мобилната зона е во Охрид

Попусти до 70 отсто на Late Night Shopping во Diamond Mall

Попусти до 70 отсто на Late Night Shopping во Diamond Mall

Спортски и луксузни: Новите, врвни модели на Panamera

Спортски и луксузни: Новите, врвни модели на Panamera

Обезбедете ја својата иднина - Придобивки од штедењето во банка

Обезбедете ја својата иднина - Придобивки од штедењето во банка

Се отвора најголемиот и најексклузивен продажен салон за ИТ, Гејминг и Аудио опрема во Македонија!

Се отвора најголемиот и најексклузивен продажен салон за ИТ, Гејминг и Аудио опрема во Македонија!