16 Јули, 2019
0.0207

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

Објавено во: Финансии 18 Април, 2019

Инфлацијата, која се очекува да достигне 8 милиони проценти оваа година, ја одредува Венецуела како најсиромашната економија во светот. Јужноамериканската нација е на врвот на листата во Индексот на сиромаштијата (Misery Index) на Bloomberg за 2019 година .Таа ги резимира инфлацијата и изгледите за невработеност за 62 економии за петта година по ред.

Венецуела и грст други во "најсиромашниот" камп се наоѓаат во осамена битка против високата инфлација, меѓу високите нивоа на невработеноста.

Тајланд повторно е со титулата на "најмалку сиромашна" економија, иако политиките на Владата за намалување на невработеноста изгледаат помалку забележливи отколку подобрувањето на Швајцарија, која е на второ место. Сингапур го задржа своето место минатата година во Топ 3.

САД се преселија шест места наназад до 13-то место, а Велика Британија го подобрува  резултатот со четири места и стигнува до 16-то место.

Индексот на Bloomberg се потпира на вековниот концепт дека ниската инфлација и невработеноста обично илустрираат колку добро треба да се чувствуваат жителите на економијата. Резултатите за оваа година се базираат на истражувањата на Блумберг, додека претходните години ги одразуваат вистинските податоци.

Понекогаш, се разбира, пониските нивоа може да биде во две категории: упорно ниските цени можат да бидат знак за лошо барање, а премногу ниската невработеност ги ограбува работниците кои сакаат да се префрлат на подобри работни места, на пример.

Трендот на пораст на цените во Индексот на сиромаштијата е променет од минатата година, кога стравот од инфлација во голем број земји ги зголеми нивните резултати во врска со очекуваната сиромаштија. Економисти анкетирани од Bloomberg, гледаат речиси половина од 62-те економии со пониски стапки на инфлација, отколку во 2018 година, додека поголемиот дел од нив се очекува да ја намалат невработеноста.

Русија ја влошува оценката и доаѓа до 17-тата најсиромашна економија, што се должи на прогнозите за повисоки цени и стагнација во невработеноста.

Заедно со Венецуела кон проблематични земји се Аргентина, Јужна Африка, Турција, Грција и Украина - од кои секоја го задржува истиот ранг како минатата година, покажувајќи силен економски стрес и несовесен напредок во скротување на цените и враќањето на луѓето на работа.

Еве ги графиконите на најсиромашните и помалку сиромашните и сиромашните економии во 2018 и 2019 година.
Фото: Pixabay

Можеби ќе ве интересира

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

Ова е најскапиот град на светот за странци

Ова е најскапиот град на светот за странци

Поради високите плати ова е земја од соништата

Поради високите плати ова е земја од соништата