23 Мај, 2022
0.0318

Бранко Црвенковски: Требаше да ги заштитам работниците-акционери од менаџерите

Објавено во: Економија 27 Септември, 2021

Бранко Црвенковски, поранешниот претседател на Македонија, обраќајки се на свечениот собир на МАНУ за јубилејот од формирањето на современата македонска држава, рече дека една од неговите грешки била тоа што не ги заштитил работниците-акционери во транзицијата пред 30-тина години од притисокот на менаџерите на претпријатијата.

„Транзиција во негативна смисла се сведува на негативен призвук. Во Југославија се донесе одлука да се напушти социјализмот и да се гради капитализмот, некои претпријатија одлучија мнозински да се приватизираат уште додека бевме во рамките на Југославија по законот на Анте Марковиќ. Сите вработени со големи попусти и рати да станат сопственици на акции во своите фирми. Тоа изгледаше праведно. За жал многу често тоа не беше случај. Во многу претпријатија под притисок и уцена да не ги заагубат своите места, ги отстатпуваа своите акции на менаџерите, а ние не создадовме механизми за заштита.

Со ова искуство и со овој памет знам дека со сигурност тогаш работите би ги направил поинаку. Негативните последици мора да се признаат и за грешките додека бев премиер носам целосна одговорност“, рече Црвенковски во дел од својот говор пред академците од МАНУ, стопанската комора и Националниот институт по историја.

Можеби ќе ве интересира

НАЈМНОГУ ОНЛАЈН КУПУВАЊА ОД СТРАНСТВО КОН ДОМАШНИТЕ Е-ТРГОВЦИ ИЗВРШЕНИ СО ПЛАТЕЖНИ КАРТИЧКИ ОД САД И ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО

НАЈМНОГУ ОНЛАЈН КУПУВАЊА ОД СТРАНСТВО КОН ДОМАШНИТЕ Е-ТРГОВЦИ ИЗВРШЕНИ СО ПЛАТЕЖНИ КАРТИЧКИ ОД САД И ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО

Неколку фактори ја вивнаа цената на нафтата до 113 долари за барел

Неколку фактори ја вивнаа цената на нафтата до 113 долари за барел

Бензините поскапуваат од полноќ

Бензините поскапуваат од полноќ

Грција се подготвува за исклучување на струја

Грција се подготвува за исклучување на струја

Господарите на трговијата прават над 700 милиони евра! Како поминаа КАМ и Веро колку заработија Кипер, Тинекс, Стокомак, Кит Го....?

Господарите на трговијата прават над 700 милиони евра! Како поминаа КАМ и Веро колку заработија Кипер, Тинекс, Стокомак, Кит Го....?

ПИШУВАЊАТА НА ХАРИ КОСТОВ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДРЖАВАТА – АБЕ, АЈДЕ, ПУЛИ СИ ЈА РАБОТАТА...

ПИШУВАЊАТА НА ХАРИ КОСТОВ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДРЖАВАТА – АБЕ, АЈДЕ, ПУЛИ СИ ЈА РАБОТАТА...

До 1.000 работници фалат на охридско – струшката ривиера, младите бегаат во Хрватска и Малта

До 1.000 работници фалат на охридско – струшката ривиера, младите бегаат во Хрватска и Малта

РКМ на Капушевски меѓу десетте најголеми снабдувачи на гориво во Македонија

РКМ на Капушевски меѓу десетте најголеми снабдувачи на гориво во Македонија

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА - ама животниот стандард опадна

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА - ама животниот стандард опадна