26 Март, 2019
0.0212

Бремена бев во Сомалија на хумана мисија: Интервју со Мерсиха Смиловиќ

Објавено во: Стил 10 Јануари, 2019

Упорноста успешно да се балансира помеѓу семејството и сопствениот бизнис е карактеристика на Мерсиха Смиловиќ од Скопје, дипломиран правник и косопственичка на финансиско-правниот консалтинг „Нахла консалтинг“. Мерсиха е мајка на две деца и активистка која за време на својата прва бременост се решила на храбар чекор, да замине на хуманитарна мисија во Сомалија. Горда е на семејната бошњачка традиција која ја негува и изборот на традиционалната облека за кој вели дека е личен. Најголема поддршка ѝ е сопругот Јасмин, а по работниот ден кој ѝ е прилично динамичен најмногу ужива во детските игри со ќерките. Од 2006 година, нејзината работна позиција е правен консалтинг на преку 100 компании од Македонија и од странство. Во моментов, Мерсиха е на магистерски студии по меѓународно право. 

* Интересна, женска екипа имате во вашата компанија, какова е работната атмосфера кај вас?

- Нашата комапнија има идеална работна атмосфера, зошто е сочинета од 6 жени. Целосно сме посветени кон градење родово сензитивни политки, со цел, ние како жени да можеме да се посветиме на работата но, а притоа да не ги занемаруваме нашите улоги и обврски кои доаѓаат од биолошки предодредените функции, како мајчинството. Нашата фирма нуди книговодствени и правни услуги на домашни и странски компании, како и зашитата на правата од индустриска сопственост.

Целиот текст читајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Kоја е најдобрата туристичка дестинација за годинава?

Kоја е најдобрата туристичка дестинација за годинава?

Кога ќе се засрамите од туѓото однесување или глупост, сетете се на Фројд: Кажал се само во една реченица

Кога ќе се засрамите од туѓото однесување или глупост, сетете се на Фројд: Кажал се само во една реченица

Младите не си одат за повисока плата, туку од медиокритети што стануваат шефови и министри

Младите не си одат за повисока плата, туку од медиокритети што стануваат шефови и министри

(ГАЛЕРИЈА) Инстаграмот ќе го снема, ние остануваме: Кој сѐ беше на доделување на наградите на „Стори“

(ГАЛЕРИЈА) Инстаграмот ќе го снема, ние остануваме: Кој сѐ беше на доделување на наградите на „Стори“

Теона Илиевска: „Да не дозволиме животите на младите луѓе сѐ полека да гаснат“!

Теона Илиевска: „Да не дозволиме животите на младите луѓе сѐ полека да гаснат“!

9X ефект

9X ефект

Другите не им се извор на среќа: Зошто интелигентните луѓе немаат многу пријатели

Другите не им се извор на среќа: Зошто интелигентните луѓе немаат многу пријатели

Саша Ковачевиќ: Ќерката на девојка ми ја сакам како да е моја

Саша Ковачевиќ: Ќерката на девојка ми ја сакам како да е моја

Don’t you MILF me!

Don’t you MILF me!