22 Ноември, 2019
0.0296

Цената на слободата

Објавено во: Стил 22 Април, 2019

Една од најважните лекции кои ги добив од татко ми, беше дека секоја моја постапка или одлука во животот ќе има цена која треба да бидам спремна да ја платам.  Отпрво, додека бев помала (или попрецизно, помлада), не ја разбирав суштината на кажаното. Подоцна во животот не само што ја сфатив неговата лекција, туку и научив да бидам мудра и да не се преценувам или потценувам за она што сум спремна да го живеам и да стојам зад моите постапки, без оглед на последиците. Таа проценка ми го даде најважното нешто во животот, а тоа е слободата да сум она што сум и што е уште поубаво, да не чувствувам срам или страв од тоа. Да се разбереме, сите ние имаме потреба од тоа да бидеме прифатени од околината и да не сме осудувани. Тука се ставам и себе, онаа Ана која беше се’ она што другите очекуваа да биде.

Од сегашен аспект, можам да кажам дека тоа е прилично исцрпувачка работа. Очекувањата се секогаш поголеми и прилично различни, што и не остава баш простор човек да застане и да се преслуша себе. Впрочем, не мислам дека нашата мисија на оваа планета е да изживееме еден просечно добар живот (што и да значи тоа) кој ќе е одраз на она што другите сметаат дека треба да го живееме. Храброста да се стави точка на воспоставениот калап е не само со голема цена, туку и нешто што им пречи на оние околу нас. Синдромот на стадо е она што ја прави заедницата да се чувствува сигурна и без потреси. Животот вон калап знае да биде исцрпувачки, ама на крајот од денот, задоволството е големо.

Целата колумна на Ана Бунтеска читајте ја на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)