23 Октомври, 2019
0.0169

Дали постои комуникација помеѓу мајката и бебето во бременоста: Совети од психологот Христина Стефановска

Објавено во: Стил 09 Јули, 2019

Многу жени во бременоста се прашуваат дали навистина постои комуникација помеѓу мајката и плодот во бременоста? Според психологот Христина Стефановска, идните мајки не можат да ги сокријат своите доживувања и емоции од бебето во стомакот. 

„ Промените во организмот на мајката се информации за плодот на кои тој реагира сѐ со цел да воспостави хомеостатска рамнотежа. Сите промени фетусот учи да ги дефинира како определени емотивни состојби на мајката. Така на пример, променетата биохемиска состојба на мајката при емоција на страв го зафаќа и плодот. Она што секоја идна мајка треба да го знае е тоа дека таа не може да ги сокрие своите доживувања и емоции од бебето во стомакот бидејќи истите се неволеви т.е несвесни и неконтролирачки процеси“, објаснува Стефановска. 

Целиот текст прочитајте го на Женски магазин.

Можеби ќе ве интересира

Наша репортажа: 8 нешта што мора да ги посетите во малото унгарско гратче Тихани на Балатон

Наша репортажа: 8 нешта што мора да ги посетите во малото унгарско гратче Тихани на Балатон

(ФОТО) Мамев во диетата и пак ослабев 20 килограми: Наде Талевска непрепознатлива

(ФОТО) Мамев во диетата и пак ослабев 20 килограми: Наде Талевска непрепознатлива

Дино Мерлин за Нова Година со концерт на Плоштад Македонија

Дино Мерлин за Нова Година со концерт на Плоштад Македонија

NOT AN EVENT го одбележа доаѓањето на Not a pErfumе superdose во стилот на Studio 54

NOT AN EVENT го одбележа доаѓањето на Not a pErfumе superdose во стилот на Studio 54

Катаракта – што е и како се третира?

Катаракта – што е и како се третира?

На ТВ ми е релаксација, дома ми е весело: Искра Канзурова се врати пред камерите

На ТВ ми е релаксација, дома ми е весело: Искра Канзурова се врати пред камерите

Во име на Човекот, Амин

Во име на Човекот, Амин

Што кажа Тоше во своето последно интервју...

Што кажа Тоше во своето последно интервју...

Шегите на сечија сметка не нѐ направија омразени: Интервју со Жаре од „1 на 1“ пред старот на новата сезона

Шегите на сечија сметка не нѐ направија омразени: Интервју со Жаре од „1 на 1“ пред старот на новата сезона