04 Август, 2020
0.0180

Дали знаете кој е бројот што се смета за свет на ВЕЛИГДЕН?

Објавено во: Стил 19 Април, 2020


Симболиката на броеви зазема значајно место во христијанството и многу настани од Библијата, Стариот и Новиот Завет се објаснети со бројки. За Велигден се врзуваат овие бореви: три, седум, дванаесет, четириесет и педесет, но исто така и бројот тринаесет, кој се смета за баксузен од народот затоа што во Последната (тајната) вечера имаше тринаесетмина, откако Јуда Искариот го издаде Христа. Бројот 13 ја симболизира темнината на земјата на Христовата смрт.

Број еден во христијанството претставува еден Бог, создател на небото и земјата, додека бројот шест ги симболизира шесте дена во кои е создаден светот. Број два ги симболизира Христовите две природи: човечката и боженствената, а бројот осум претставува повторното раѓање, така што христијанските крштевања обично сеоктагони, во повторното раѓање преку крштевањето.

За останатите броеви повеќе може да прочитате на Машки Магазин.

Можеби ќе ве интересира

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава

Нашите торти се 100% уникатни и 100% безбедни: „ММ слатка маса“ за новата роденденска корона реалност

Нашите торти се 100% уникатни и 100% безбедни: „ММ слатка маса“ за новата роденденска корона реалност

Беше на Голи Оток, жена му го изневери, доживеа клиничка смрт, а денес полни 94 години

Беше на Голи Оток, жена му го изневери, доживеа клиничка смрт, а денес полни 94 години

Чајот од маслинка ме штити од коронавирусот, не се плашам од него: Бранко Попов од Дојран за домашниот лековит производ

Чајот од маслинка ме штити од коронавирусот, не се плашам од него: Бранко Попов од Дојран за домашниот лековит производ

Колку чинат BMW маиците на Зоран и Зорица Заеви?

Колку чинат BMW маиците на Зоран и Зорица Заеви?

Секогаш ќе го изберам здравјето отколку потребата да свртиме едно оро: Лукреција Маљковиќ-Атанасовска, експерт за протокол

Секогаш ќе го изберам здравјето отколку потребата да свртиме едно оро: Лукреција Маљковиќ-Атанасовска, експерт за протокол

Опасно згодни: Нашите водителки и на + 40 и на +50 години изгледаат заводливо во костими за капење

Опасно згодни: Нашите водителки и на + 40 и на +50 години изгледаат заводливо во костими за капење

Танцувајте на дождот со уникатни модни чадори: Интервју со талентираната Симона Јовчевска

Танцувајте на дождот со уникатни модни чадори: Интервју со талентираната Симона Јовчевска