06 Јуни, 2020
0.0355

Денот на независноста

Објавено во: Стил 09 Септември, 2019

Славиме ден на љубов, а кога ќе се завртам околу се’ помалку љубов гледам. Стануваме завидливи, пресметливи, груби и лоши. И тоа не само кон другите, туку и кон сами себе. Ете, славиме ден на мајките, кога безглаво трчаме по цвеќиња кои ќе свенат за ден-два и со кои ќе свене и нашата моментална посветеност и пак ќе се вратиме на рутински прашања “како си”, без да го чуеме одговорот. Истиот ден е посветен и на жената, кога по продавниците се купува ко да ќе е утредента судниот ден, а во сето тоа лудило најмалку има почит и вредност кон жената која сака внимание секој божји ден (впрочем како и секое живо битие на планетава).

Славиме се’ што може да ни притекне, помпезно и со страст која не знаеме да ја пренесеме во реалниот живот. Оти толку не’ бива да сме посветени на идеали или луѓе. Сакаме драма која најмалку има врска со постојаност во она во што веруваме или го љубиме. Одамна ништо не славам. Некои ми се лутат, некои ме разбираат. Најчесто ми се лутат кога не честитам верски празници, иако низ годиниве се обидував да објаснам дека моите 3 збора не вредат ништо, ако не го практикувам она што ќе го напишам. И повеќе сакам да го живеам она што е во склад со мојата природа отколку да се распишувам за тоа. Поважно ми е да знаете дека сум тука за да помогнам колку можам и како можам, отколку да ви редам зборови.


Целата колумна на Ана Бунтеска прочитајте ја на Женски магазин.

Можеби ќе ве интересира

МАЖИ ВНИМАВАЈТЕ: Ќелавите што се заболени од КОВИД-19 со ризик за потешки симптоми

МАЖИ ВНИМАВАЈТЕ: Ќелавите што се заболени од КОВИД-19 со ризик за потешки симптоми

Д-р Огњен Даскалов: Бидете сигурни дека правите естетски зафат поради себе, а не за околината

Д-р Огњен Даскалов: Бидете сигурни дека правите естетски зафат поради себе, а не за околината

ТУРУНЏИЕВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Короната пуста да остане

ТУРУНЏИЕВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Короната пуста да остане

Чек да брцнам во ташнава: Кришум лаги

Чек да брцнам во ташнава: Кришум лаги

Теона Стругар Митевска: Човекот се адаптира на секоја ситуација и тоа ме инспирира во новиот филм

Теона Стругар Митевска: Човекот се адаптира на секоја ситуација и тоа ме инспирира во новиот филм

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините