18 Февруари, 2020
0.0171

Добрината е единственото што останува по нас: Интервју со Елизабета Ѓоргиевска, сопруга на Претседателот Стево Пендаровски

Објавено во: Стил 19 Август, 2019

Поради тешките моменти што сум ги преживеала во животот, знам што значи за некој што страда барем еден искрен разговор. Секогаш сакам да ги прегрнам луѓето, затоа што така чувствувам. Верувам во среќно општество на среќни поединци

Првиот впечаток кога ќе ја запознаете Елизабета Ѓеоргиевска, сопругата на претседателот Стево Пендаровски, е дека пред вас стои кревко и нежно суштетство, но по кратко време сликата малку ќе ви се промени. Со младешка енергија, разигран, но префинет моден стил, Бети плени со зрела смиреност, но и непосреден однос и несекојдневна сочувствителност. Таа едноставно е човек покрај кој се чувствувате безбедно. Како таква, како што вели самата, ја форматирало нејзиното матично семејство, но и една лична трагедија која засекогаш ѝ го променила односот кон светот.

Скромна, вредна и посветена, Елизабета Ѓоргиевска работи на Клиниката за детска и превентивна стоматологија и е професорка на Стоматолошкиот факултет при УКИМ во Скопје.

* Веќе неколку месеци сте Прва дама на Македонија. Како сопруга на господинот Пендаровски и порано сте биле во тек со политичките процеси. Сепак, што научивте последниве месеци, а не сте знаеле порано?

- Она што најмногу ме погодува се многубројните пораки на луѓето кои имаат проблеми, засегнати се од болести, невработени или погодени од сиромаштијата. Знаев дека ги има многу, но сега имам поинтензивна комуникација токму со ранливите групи.

Целиот текст читајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Болките не ме спречија да успеам: Климентина Тунтева за планинарските авантури

Болките не ме спречија да успеам: Климентина Тунтева за планинарските авантури

НАША ТЕМА за женската сексуалност: Полесно е да се одглуми оргазам, отколку да се побара помош

НАША ТЕМА за женската сексуалност: Полесно е да се одглуми оргазам, отколку да се побара помош

Кучка како карактерна особина

Кучка како карактерна особина

На училиште доаѓаат пред сите, си одат последни: Како е да се биде ученик од рурална средина кој патува со автобус?

На училиште доаѓаат пред сите, си одат последни: Како е да се биде ученик од рурална средина кој патува со автобус?

Бевме другари седум години, ме побара за жена по 40 дена: Љубовната приказна на Тамара и Александар

Бевме другари седум години, ме побара за жена по 40 дена: Љубовната приказна на Тамара и Александар

Се обидоа да ми го згазат достоинството: Искрено интервју со Цветанка Ласкова

Се обидоа да ми го згазат достоинството: Искрено интервју со Цветанка Ласкова

Љубов, вино.. и животот е веќе поубав

Љубов, вино.. и животот е веќе поубав

Децата бараат внимание, се друго им е помалку важно: Разговор со Весна Велкова, педагог

Децата бараат внимание, се друго им е помалку важно: Разговор со Весна Велкова, педагог

Родителите секогаш се во првиот ред: Интервју со кошаркарките Кристина, Матеа и Албина

Родителите секогаш се во првиот ред: Интервју со кошаркарките Кристина, Матеа и Албина