26 Април, 2019
0.0226

Другите не им се извор на среќа: Зошто интелигентните луѓе немаат многу пријатели

Објавено во: Стил 25 Март, 2019

Памет не е она кога во вашето друштво сте најдобри во играта „интересна географија“. Ако навистина сте натпросечно интелигентни, најверојатно е дека нема ниту да ја играте бидејќи нема со кој.

Неодамнешно истражување го потврдило она за кое досега само се шушкаше , а тоа е дека високата интелигенција го „загрозува“ општествениот живот.

Студијата објавена во магазинот „British Journal of Psychology“ зборува за истражувањето кое траело неколку години, а каде е следен животот на личности на возраст меѓу 18 и 28 години. Како што и можело да се очекува, тие кои најмногу се дружат се најсреќни. Сепак, за оние високо интелигентните не е баш така, затоа што друштвото не ги прави среќни. Среќата во нивниот живот е обратнопропорционална на бројот на луѓе што ги среќаваат. Уште од времето кога луѓето преминувале од фазата на ловци во фазата на собирачи, почнала да се развива интелигенцијата. Луѓето почнале да се прилагодуваат на живот на едно место. Оние кои сфаќале како да се прилагодат биле најпаметни, па и преживувале.

Преведено на јазикот на денешницата, високо интелигентните луѓе постојано решаваат проблеми кои немаат врска со усовршувањето на животот и тие немаат време за дружење затоа што социјализацијата им е губење на истото. Во денешно време на луѓето повеќе не им се потребни другите за да преживеат. Заедницата веќе не е сигурност. Меѓутоа во денешното конформистичко време потребата за усовршување, иако константна, сепак бара социјализација заради што интелигентните по малку се во тесно.

Со анализа на бројот на фејсбук пријатели утврдено е дека личноста може да има илјадници пријатели но само 27 проценти од нив се сметаат за релевантни, а со само 4 проценти има контакт. На паметните другите не им се извор на среќа, туку она што самите можат да го создадат и да го подобрат животот.


Foto: Vestinet 

Можеби ќе ве интересира

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

(ФОТО) Ние секогаш имаме идеја: Како да го разубавите домот за Велигден сами ...

(ФОТО) Ние секогаш имаме идеја: Како да го разубавите домот за Велигден сами ...

Менаџерски синдром/Burn-out синдром– болест на модерното време!

Менаџерски синдром/Burn-out синдром– болест на модерното време!

Со Андрија пак верувам дека постои некој за секого: Јана Стојановска планира свадба во Белград

Со Андрија пак верувам дека постои некој за секого: Јана Стојановска планира свадба во Белград

Ај доста глумиме

Ај доста глумиме

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар