20 Јули, 2019
0.0251

Државата трие раце, ќе се опари и од други ТИРЗ-овци

Објавено во: Економија 10 Јануари, 2019

Покрај Џонсон Мети, и на други странски инвеститори од технолошко-индустриските развојни зони им истекуваат „привилегираните“ рокови и се очекува да започнат со плаќање на данокот на добивка, како и другите законски обврски кои што им следуваат истовремено со завршувањето на почетните договори за државна помош 

Џонсон Мети од Бунарџик е убедливо најдоходовен странски инвеститор во Македонија и еден од најголемите во Југоисточна Европа со чиста добивка од околу 100 милиони евра во 2017-та, но во блиска иднина има кандидати кои истовремено добро ја разработија својата дејност во Македонија и можат значително да ја полнат државната каса како што се Кемет електроникс, Дракслермаер и Кромберг и Шуберт.

Премиерот Зоран Заев веќе потврди дека во 2018-та произведувачот на катализатори за прв пат бил даночен обврзник.

- Една странска инвестиција, Џонсон Мети, која беше дого време поддржувана, повеќе не е поддржувана од државата и плаќа 30 милиони (евра) данок на добивка годишно, плаќа еден куп придонеси, данок на додадени вредности. Меѓутоа инвестицијата останува тука и сега ние ќе гледаме да биде профитабилна, да егзистира и понатаму, затоа што тоа е добро за Македонија, рече премиерот Зоран Заев во емисијата „24 Отворено“ неодамна.

Даночниот експерт Павле Гацов вели дека ова е само почеток и дека нови даночни обврзници од слободните зони ќе има и во 2019-та.

- Она што го плати Џонсон Мети е за сработеното во 2017-та, додека за 2018-та допрва ќе се утврдува колкава ќе биде сумата. Моите сознанија велат дека наплатата на данок на добивка и на персоналниот данок како обврска ќе ја имаат и други инвеститори оваа година, но неблагодарно би било да лицитирам уште сега со нивните имиња - вели Гацов.

Фисканиот расход на Џонсон Мети е една од причините за големата разлика во наплатата на данокот на добивка од страна на Управата за јавни приходи во текот на 2018-та во однос на една година претходно. Вкупната сума на данокот на добивка направи голема разика во вториот и третиот квартал, со дури 25 отсто повеќе собрани средства во однос на истиот период од 2017-та. Истовремено не е забележана многу поголема разлика во наплатата на персонаниот данок на доход, ДДВ и социјалните придонеси по првите три квартали од 2018-та споредбено со истиот период од 2017-та.

ТИРЗ-овите компании во изминатиот период беа привлечени од можноста извесен период да не плаќаат даноци, субвенционирањето на придонесите и платите на работниците, како и од други примамливи олеснувања.

A.K.

Можеби ќе ве интересира

Ова се топ три најплатени професии во Македонија

Ова се топ три најплатени професии во Македонија

Владата без јасна стратегија за тужбата од Хеленик петролеум: Процесот бил сензитивен

Владата без јасна стратегија за тужбата од Хеленик петролеум: Процесот бил сензитивен

ПОРАСНАЛЕ ПЛАТИТЕ: Анѓушев кажа кога ќе стигнеме до 500 евра

ПОРАСНАЛЕ ПЛАТИТЕ: Анѓушев кажа кога ќе стигнеме до 500 евра

Трипуновски: Над 500 вработени во државното Водостопанство три месеци без плата

Трипуновски: Над 500 вработени во државното Водостопанство три месеци без плата

Пултови за МојДДВ: Зошто некои сметки не се скенираат

Пултови за МојДДВ: Зошто некои сметки не се скенираат

Македонците со двојно повеќе „дебели“ кредити, купуваат поскапи недвижнини и автомобили

Македонците со двојно повеќе „дебели“ кредити, купуваат поскапи недвижнини и автомобили

Колку пари има во бизнисот со цигари?

Колку пари има во бизнисот со цигари?

Младеновски се поправи: Нема да вработувам буквално пријатели и блиски во „Балканлар пластик“

Младеновски се поправи: Нема да вработувам буквално пријатели и блиски во „Балканлар пластик“

Асани: 24 скапи возила на Кочан се под банкарски залог

Асани: 24 скапи возила на Кочан се под банкарски залог