15 Август, 2020
0.0181

Државен непријател број 1: Македонска раскошна мизерија

Објавено во: Стил 06 Декември, 2019

иромаштија — недостиг на неопходни производи како храна, облека, живеалиште и здрава вода за пиење, што резултира со низок животен стандард. Сиромаштијата се подразбира како состојба кога основните потреби се поголеми од можностите за нивно задоволување.

Можат да се разликуваат три типа на  сиромаштија: апсолутна, релативна и субјективна. Апсолутна сиромаштија претставува неможност да се задоволат основните егзистенцијални потреби. Релативна сиромаштија е недостаток од ресурси кои ги оневозможуваат поединците и домаќинствата да практикуваат определен режим на исхрана, да учествуваат во определени општествени активности и да живеат во животни услови кои се вообичаени за општествата на кои им припаѓаат. Субјективната сиромаштија ги одразува индивидуалните перцепции на луѓето за нивните заработувачки.

Сиромаштијата е една важна димензија на социјалната исклученост. Сиромашните луѓе често се исклучени и маргинализирани во економските, социјалните и културните активности.

Во Македонија постојат сите три типови. Нашиот народ вели дека среќата со пари не се купува, ама стручњаците ќе кажат дека парите и тоа како го олеснуваат животот. 

Машки Магазин има повеќе детали за државниот непријател број 1 во Македонија

Можеби ќе ве интересира

Вилма Трајковска- поранешната Прва дама на Македонија и денес стилски изгледа одлично

Вилма Трајковска- поранешната Прва дама на Македонија и денес стилски изгледа одлично

Охридско лето: празнување на музичкиот гениј Бетовен по повод 250 години од неговото раѓање

Охридско лето: празнување на музичкиот гениј Бетовен по повод 250 години од неговото раѓање

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК