14 Април, 2021
0.0306

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Објавено во: Агробизнис 12 Јули, 2019

Се зголемила ли свеста кај земјоделците за осигурување на своите посеви. Новите временски непогоди уништија дел од овоштарските насади, но податоците од Агенцијата за супервизија на осигурувањето покажуваат дека кај земјоделското осигурување има зголемување од над 55 проценти ако се анализира бројот на склучени договори. Иако дел од земјодлеците уште одбиваат да ги осигураат своите ниви, овој тип на осигурување има значаен раст во последните неколку години, особено минатата година.

Вкупната премија во ова осигурување пораснала за 66 отсто и во 2018 година за земјоделското осигурување изнесува над 261 милион денари. Во 2017 година премијата изнесува 157 милиони денари.

Земјоделците преку осигурувањето на своите посеви земале средства, по основ исплатени штети од 207 милиони денари. 

Минатата година Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој по основ помош за исплата на премии за осигурување на посевите исплатила безмалку 110 милиони денари, додека во 2017 година по истиот основ платежната агенција исплатила двојно помалку, односно 55,5 милиони денари.

АФПЗРР со подршката во осигурувањето покрива 60 отсто од вредноста на полисата, односно од трошоците за осигурување на земјоделците.

Бројките на агенцијата за супервизија на осигурувањето покажуваат и дека земјоделското осигурување во делот осигурување на имот, зазема учество од 33 отсто.

Н.М.


Можеби ќе ве интересира

Дали ова лето ќе јадеме поскапо овошје?

Дали ова лето ќе јадеме поскапо овошје?

ПРОИЗВОДСТВО НА СОНЧОГЛЕД ВО МАКЕДОНИЈА: Имаме повеќе засадени површини и помалку род

ПРОИЗВОДСТВО НА СОНЧОГЛЕД ВО МАКЕДОНИЈА: Имаме повеќе засадени површини и помалку род