13 Јуни, 2024
0.0264

Еден ден ќе бараме малешевско сирење!

Објавено во: Економија 14 Април, 2019

Добивај вести на Viber

Овчарството е гранка која младите се повеќе избегнуваат да ја работат а сточарите кои ги има како такви стареат.

Малешевијата се празни , а тоа е причина која упатува на фактот дека еден ден можеби ќе го бараме малешевското сирење кое е вид специфичен само за тој крај.

Освен што не се заинтересирани за сточарство, младите од тој крај речиси и да ги нема. Празни села, општини. Заминале за подобра егзистенција, во Германија. Да заработат денар повеќе бидејќи во родниот крај работа за млади тешко дека има.

И стадата со овци се бројат на прсти. Ниската откупна цена е голем удар за сточарите кои велат дека не можат повеќе да преживуваат од само 120 денари за килограм.

Во некои села од беровскиот крај бројот на грла овци некогаш броел и до 5000 а денес едвај стигнува до бројки од 1000.

Можеби ќе ве интересира

Германија стана ужасно скапа за странските работници

Германија стана ужасно скапа за странските работници

ТРГОВИЈАТА ЌЕ СЕ ПРЕФРЛИ НА ИСТОК: Која земја станува водечки пазар на злато?

ТРГОВИЈАТА ЌЕ СЕ ПРЕФРЛИ НА ИСТОК: Која земја станува водечки пазар на злато?

Новите тарифи на ЕУ би можеле да влијаат и на возилата на Тесла произведени во Кина

Новите тарифи на ЕУ би можеле да влијаат и на возилата на Тесла произведени во Кина

„Придобивките за нашите компании од зелените коридори ќе бидат огромни“: еве што велат од Комората за заедничкиот регионален пазар

„Придобивките за нашите компании од зелените коридори ќе бидат огромни“: еве што велат од Комората за заедничкиот регионален пазар

ТОП 10: Ова се земјите каде работниците најмногу просперираат

ТОП 10: Ова се земјите каде работниците најмногу просперираат

Германските компании бараат добавувачи меѓу балканските компании

Германските компании бараат добавувачи меѓу балканските компании

ПОСКАПЕ ЛЕБОТ И ДЕЛ ОД ПЕЦИВАТА - еве кои се причините и какви се очекувањата за следниот период

ПОСКАПЕ ЛЕБОТ И ДЕЛ ОД ПЕЦИВАТА - еве кои се причините и какви се очекувањата за следниот период

„ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО НА VDL“: новите сопственици на „Ван Хол“ со официјален поздрав до вработените во Македонија

„ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО НА VDL“: новите сопственици на „Ван Хол“ со официјален поздрав до вработените во Македонија

Предизвиците и решенијата на енергетските компании во време на енергетска транзиција

Предизвиците и решенијата на енергетските компании во време на енергетска транзиција