18 Декември, 2025
0.0890

ЕДЕН ВИД ПИВО БИ МОЖЕЛ ДА БИДЕ ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЈЕТО - подложен е на развој на опасни бактерии?

Објавено во: Свет 06 Ноември, 2023 11:23

Добивај вести на Viber

Редовното пиење премногу алкохол може да го зголеми ризикот од болести, вклучувајќи срцеви заболувања, заболувања на црниот дроб и рак.

Крафт пивото со нула отсто алкохол може да стане почва за бактерии како Eшерихија коли и салмонела, открија американските истражувачи. Тоа значи дека можеби е подобро да се придржувате кон обичното пиво, и да го консумирате умерено, предложија тие.

Студијата покажа дека пиењето безалкохолно пиво може да ве изложи на ризик да добиете лоши бактерии, пренесува City Magazine.

„Традиционалното пиво генерално се смета за безбедно од патогени преку храната поради неколку бариери, вклучувајќи: концентрација на алкохол, горчливи киселини од хмељ, ниска pH вредност, високи количини на растворен јаглерод диоксид и ниски нивоа на кислород“, рече д-р. Ен Чарлс Вегдал од Универзитетот Корнел.

„Кога една или повеќе од овие бариери се отсутни или на недоволно ниво, пивото може да стане подложно на преживување и раст на патогенот“, додаде таа.

Популарноста на пивата без алкохол или пивата со ниска содржина на алкохол расте, а продажбата скокна за 23 проценти во текот на изминатата година во споредба со претходните 12 месеци. Овие пијалоци често се сметаат за поздрава алтернатива, бидејќи истражувањата покажуваат дека тие ја намалуваат штетата што пиењето му ја нанесува на телото.

Пијте алкохолно пиво во умерени количини!

Редовното пиење премногу алкохол може да го зголеми ризикот од болести, вклучувајќи срцеви заболувања, заболувања на црниот дроб и рак. Но, експертите препорачуваат умерени количини.

Најновата студија, објавена во Журналот за заштита на храната, ја разгледа потенцијалната опасност што безалкохолните пива можат да ја претставуваат кога станува збор за засолниште на бактерии. Истражувачите ставаат мали количини од пет видови бактерии, вклучувајќи Еширихија коли и салмонела во безалкохолни и нискоалкохолни пива.

Пивата потоа биле ставени во складирање на 4°C и 14°C за 63 дена за да се види дали бактериите ќе преживеат. Откриле дека се развиле во пиво без алкохол на двете температури.

Пивото со низок процент на алкохол од 3,2 отсто, кое се чувало на 4°C, не содржи бактерии, но мали количини од нив биле пронајдени на 14°C.

„Оваа студија ја демонстрира потребата производителите на пијалоци да дадат приоритет и да ги одржуваат плановите за безбедност на храната заедно со практиките специфични за производителите на пиво со низок алкохол и без алкохол“, рече д-р. Чарлс Вегдал.

Пословни.хр

Можеби ќе ве интересира

Путин: Европските свињи веднаш се приклучија на работата на претходната американска администрација

Путин: Европските свињи веднаш се приклучија на работата на претходната американска администрација

Русија остави простор за разговори за странски сили во Украина

Русија остави простор за разговори за странски сили во Украина

Трамп нареди „целосна блокада“ на санкционираните танкери за нафта што доаѓаат и заминуваат од Венецуела

Трамп нареди „целосна блокада“ на санкционираните танкери за нафта што доаѓаат и заминуваат од Венецуела

Лавров: Америка ни вети украинска територија

Лавров: Америка ни вети украинска територија

Претставник на српска компанија за оружје починал под сомнителни околности во Москва

Претставник на српска компанија за оружје починал под сомнителни околности во Москва

Европска земја ќе произведува десетици илјади дронови годишно за Украина

Европска земја ќе произведува десетици илјади дронови годишно за Украина

(ВИДЕО) Силен ветер урна позната статуа во Бразил

(ВИДЕО) Силен ветер урна позната статуа во Бразил

Ова ја вознемири Русија: Ги прашувал учениците за националноста, па ги избодел

Ова ја вознемири Русија: Ги прашувал учениците за националноста, па ги избодел

Австралискиот премиер го посети во болница херојот на Бонди: Ахмед ал-Ахмед e „најдоброто од нашата земја“

Австралискиот премиер го посети во болница херојот на Бонди: Ахмед ал-Ахмед e „најдоброто од нашата земја“