09 Август, 2022
0.0440

ЕСМ нуди за 17 отсто поскапа струја кон ЕВН, финалната цена ќе ја утврди Регулаторна

Објавено во: Економија 24 Јуни, 2022

Добивај вести на Viber

ЕВН Хоме како универзален снабдувач на електрична енергија, на денешниот тендер за набавка на електрична енергија за задоволување на потребите на корисниците за периодот јули - декември 2022 доби понуда од АД ЕСМ за 17 отсто повисока од актуелната.

„АД ЕСМ како најповолен и единствен понудувач на тендерот, преку електронска аукција, му понуди на ЕВН Хоме купопродажна цена на електрична енергија од 48 евра за мегават час, за покривање на 100 отсто од вкупно планирнаите количини.

Добиената купопродажна цена од 48 евра за мегават час за периодот јули - декември 2022 е за 17 отсто повисока од претходната која веќе беше добиена на последниот тенедер на универзланиот снабдувач (јануари - јуни 2020), кога АД ЕСМ понуди купородажна цена на електрична енергија од 41 евра за мегават час за вкупнопланираните потреби на ЕВН Хоме“, не информираат од ЕВН.

За цената на електричќната енергија на ЕВН Хоме во наредниот перид ќе одлучува Регулаторна комисија за енергетика, а таа ќе зависи од повеќе влезни параметри, како цената по која АД ЕСМ ја продава електричната енергија на ЕВН Хоме, цената на преносниот систем оператор МЕПСО, цената на операторот на електрична енергија МЕМО како и цената на дистрибутивниот систем Електродистрибуција.

Извесно е дека струјата ќе поскапи барем според параметарот на ЕСМ, а се другото ќе зависи од тарифите на останатите енергетски компании, а дополнително ќе се утврдува и за тарифниот систем на блокови кој го најавува Регулаторната комисија за енергетика.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

СИНДИКАТОТ ЈА ПРЕСМЕТА ПОТРОШУВАЧКАТА КОШНИЦА ЗА ЈУЛИ - драматично зголемување од над 7.000 денари

СИНДИКАТОТ ЈА ПРЕСМЕТА ПОТРОШУВАЧКАТА КОШНИЦА ЗА ЈУЛИ - драматично зголемување од над 7.000 денари

Ги прашавме кумановци дали им недостига работата во Авганистан, еве што ни одговорија...

Ги прашавме кумановци дали им недостига работата во Авганистан, еве што ни одговорија...

Кои се најголемите увозници на струја? Просечната увозна цена била 111 евра за мегаватчас!

Кои се најголемите увозници на струја? Просечната увозна цена била 111 евра за мегаватчас!

БОБАН ГОГОВСКИ ГО ПРЕЗЕМА УПРАВУВАЊЕТО СО „ТЕТЕКС“ - синот го наследи таткото во познатиот тетовски комбинат

БОБАН ГОГОВСКИ ГО ПРЕЗЕМА УПРАВУВАЊЕТО СО „ТЕТЕКС“ - синот го наследи таткото во познатиот тетовски комбинат

Лани потрошено повеќе за изградба на патишта, но со голем пораст на задолженоста

Лани потрошено повеќе за изградба на патишта, но со голем пораст на задолженоста

ВМРО-ДПМНЕ е против зголемување на даноците, имаат друг предлог

ВМРО-ДПМНЕ е против зголемување на даноците, имаат друг предлог

Вредноста на еврото се намали, а доларот скокна

Вредноста на еврото се намали, а доларот скокна

Финансии: Ќе се дебатира за прогресивниот данок

Финансии: Ќе се дебатира за прогресивниот данок

ДИЗЕЛОТ ЗА ТРИ ДЕНАРИ, 95-КАТА ЗА 3,5 И 98-ТА ЗА ДВА ДЕНАРИ - еве за колку поевтини гортива ќе може да наточите од ноќеска на полноќ

ДИЗЕЛОТ ЗА ТРИ ДЕНАРИ, 95-КАТА ЗА 3,5 И 98-ТА ЗА ДВА ДЕНАРИ - еве за колку поевтини гортива ќе може да наточите од ноќеска на полноќ