07 Август, 2022
0.0267

ЕуроникелИндустри единствен во земјава и во регионов со ИСО сертификат за измерена емисија на стакленички гасови

Објавено во: Економија, Мои пари 04 Август, 2022

Добивај вести на Viber

ЕуроникелИндустри се стекна со сертификатот ИСО 14064-3:2019 кој претставува верификација на пресметката на CO2 footprint, односно на стакленичките гасови кои се испуштаат во атмосферата при производството во комбинатот. Со ова компанијата стана и прва и единствена, не само во државата, туку и во поширокиот регион која се стекна со ваков сертификат. Сертификатот се однесува на гасовите пресметани за 2020 година и овој процес на сертификација е повторлив секоја година, земајќи предвид дека количината стакленички гасови е варијабилен параметар и всушност компаниите со стратешки еколошки пристап работат на намалување на истите. Дополнително со ваквиот сертификат, компаниите преземаат и обврска за континуирано имплементирање технологии кои ќе придонесуваат кон намалување на стакленичките гасови.

Со овој чекор Еуроникел се приклучи на светски најнапредните компании кои работат на намалување на COемисии како дел од своите стратегии за одржлив развој. Климатските промени кои произлегуваат од антропогената активност се идентификувани како еден од најголемите предизвици со кои се соочува светот и ќе продолжат да влијаат врз бизнисот и граѓаните во идните децении. Климатските промени имаат импликации и за човечките и за природните системи и може да доведат до значителни влијанија врз достапноста на ресурсите, економската активност и човечката благосостојба.

Како одговор на ова, во светот се развиваат меѓународни, регионални, национални и локални иницијативи кои се спроведуваат од јавни и приватни сектори за ублажување на концентрациите на стакленички гасови во атмосферата на Земјата, како и за олеснување на адаптацијата кон климатските промени. Еуроникел во чекор го следи ваквиот развој и предвремено се приклучува во ваквите инцијативи, сè со цел да го усогласи своето работење со најсовремените стандарди за животна средина.

Бидејќи постои потреба од ефективен и прогресивен одговор на итната закана од климатските промени врз основа на најдобрите достапни научни сознанија, ISO произведе документи кои ја одржуваат трансформација на научното знаење во алатки кои ќе помогнат во справувањето со климатските промени. Семејството на стандарди ISO 14060 обезбедува јасност и конзистентност за квантифицирање, следење, известување и потврдување или верификација на емисиите и намалувањето на стакленички гасови во компаниите и организациите, како поддршка на одржливиот развој преку економија со ниска потрошувачка на јаглерод. Токму во таа насока ЕуроникелИндустри ги презема сите потребни активности, за да ги усогласи своите процеси со стандарди кои гарантираат одржлив развој за компанијата, а во интерес на целокупната заедница.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Бројните пожари и високите температури не се доволна причина, нашиот јужен сосед се враќа на јагленот

Бројните пожари и високите температури не се доволна причина, нашиот јужен сосед се враќа на јагленот

ОТВОРЕН БАЛКАН ВОДИ КОН ПОГОЛЕМА РАЗМЕНА НА РАБОТНИЦИ, нема веќе визи за граѓаните

ОТВОРЕН БАЛКАН ВОДИ КОН ПОГОЛЕМА РАЗМЕНА НА РАБОТНИЦИ, нема веќе визи за граѓаните

Срби во последните неколку месеци купиле 15.000 недвижнини на Халкидики

Срби во последните неколку месеци купиле 15.000 недвижнини на Халкидики

Украина од 1 септември започнува со приватизација

Украина од 1 септември започнува со приватизација

ММФ до владите: Не ја субвенционирајте скапата струја, нека ја плаќаат цела потрошувачите

ММФ до владите: Не ја субвенционирајте скапата струја, нека ја плаќаат цела потрошувачите

Четврт бурек за скоро време би можел да достигне 100 денари

Четврт бурек за скоро време би можел да достигне 100 денари

„Бетон“ вели дека наишол на опструкции од Народна банка и Државни патишта во последното бележење на загуба

„Бетон“ вели дека наишол на опструкции од Народна банка и Државни патишта во последното бележење на загуба

ЕВН: Голем интерес кај домаќинствата за продажба на електрична енергија

ЕВН: Голем интерес кај домаќинствата за продажба на електрична енергија

Житото од Украина се доставува низ целиот свет

Житото од Украина се доставува низ целиот свет