10 Август, 2020
0.0412

Еве за колку поскапува струјата! Остануваат скапа и евтина тарифа

Објавено во: Економија 31 Јули, 2020

Остануваат скапата и евтината тарифа, но цената на струјата за домаќинствата се зголемува за 7,5 отсто. Ова го покажува споредбата на официјалните податоци од предлог-одлуките за новите и постоечките цени, сите достапни на веб страницата на Регулаторната комисија за енергетика.

Цената на електричната енергија за домаќинствата поскапува за 7,5 отсто, а остануваат за користење ниска и висока тарифа односно евтината и скапа струја и понатаму. Ова го содржи предлог – одлуката на Регулаторната комисија за енергетика – регулаторното тело што ја утврдува тарифата на ЕВН Хоме, компанијата која е снабдувач на струја на домаќинствата.

Предлог- одлуката е јавно достапен документ што може да се најде на веб страницата на Регулаторната комисија за енергетика и денеска нејзиниот претседател Марко Бислимоски ќе соопшти дали цените на скапата и евтината струја се зголемуваат за 7,5 отсто или ќе прифати некоја од поплаките на енергетските компании кои бараат и поголемо зголемување на цената заради раст на нивните трошоци.

Според јавно достапните податоци цената за ЕВН Хоме се определува на просечен износ од 4,92 денари за еден киловатчас електрична енергија. Високата тарифа т.е. „скапата струја“ во иднина ќе чини 5,95 денари за еден киловат час и тоа е поскапо за 7,4 отсто од досегашната цена која изнесува 5,54 денари за киловат час. „Евтината струја“ односно ниската тарифа по ново ќе изнесува 2,99 денари и тоа е покачување за 7,5 отсто во однос на тоа што досега го плаќаа граѓаните кога користеа евтина струја која чинеше 2,78 денари за еден киловат час.

Денеска ќе ги дознаеме официјално прифатените причини за зголемените цени за електрична енергија за домаќинствата. Од компаниите од енергетиката од чии трошоци зависат цените, неофицијално, барале поголеми зголемувања заради раст на трошоците. 

Производната државна компанија ЕСМ лани годината ја завршила со добивка од 3,15 милиони евра. Преносната компанија МЕПСО 2019 година ја завршила со добивка од 7,25 милиони евра, а ЕВН Македонија (фирма мајка на ЕВН Хоме) ланската година ја завршила со профит од 34 милиони евра. Електродистрибиција (најголемиот оператор на дистрибутивниот систем и фирма ќерка на ЕВН Македонија) лани годината ја завршила со загуба од 7 милиони евра.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?