03 Март, 2024
0.0255

Фактор анализа: Има ли „леб“ од месото? Кои се најголемите месарници – семејни бизниси?

Објавено во: Економија 07 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Во Македонија лани „леб од месото“ ваделе 18 месарници кои успеале да направат приход од продажба поголем од еден милион евра. Најголем број од овие компании со дејност: продажба на мало на месо и месни производи во специјализирани продавници се семејни бизниси кои градат или имаат изградено препознатлив имиџ и доверба кај потрошувачите во локалните заедници во кои работат

Најголемите семејни бизниси – месарници успеале да „откинат“ над 40 милиони милиони евра на големите месарски ланци во Македонија, покажуваат податоците од анализата на „Фактор“ за работењето на малите семејни месарници лани.

Од податоците е видно дека има 18 компании -месарници чија дејност е продажба на месо на мало во специјализирани продавници, а кои успеале лани да направат приход од продажба кои надминуваат еден милион евра.

Кога се анализираат податоците, генерално впечатокот е дека овие фирми не прават значајни профити од своето работење. Најголемата добивка (како учество во приходите) ја има една од најмалите месарници – тоа е битолската фирма „Дани Комерц“ кај која добивката во приходот учествува со 10 отсто. Следна е кавадаречката компанија „Дироко“ и таму профитот учествува со помалку од 7 отсто од приходот што во апсолутна вредност е 178.000 евра.

Бројот на вработени во овие „мали, а големи“ месарници варира од 2 до 46 лица.

Исто така интересно е да се напомене дека според висината на приходите не може да се каже дека доминираат месарниците од Скопје иако се најбројни на листата. Тоа веројатно се должи на два фактори од кои првиот е тоа што населението од градовите во внатрешноста има доверба во локалните брендови, но и тоа што во Скопје пазарот е најголем, но и е најсилна конкуренцијата меѓу месарниците.

Повеќе на темата за месото на следниот линк СКОПЈАНИ ЈАДАТ НАЈСКАПО МЕСО ВО МАКЕДОНИЈА: Големи разлики во цените на храната од град во град


СКОПЈАНИ ЈАДАТ НАЈСКАПО МЕСО ВО МАКЕДОНИЈА: Големи разлики во цените на ...

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците