01 Февруари, 2023
0.0231

„Фактор“ анализа: Кои се најголемите 100 компании во Македонија?

Објавено во: Економија 08 Август, 2022

Добивај вести на Viber

За тоа колку се значајни најголемите стотина компании за целиот економски амбиент во Македонија, сам за себе и повеќе од доволно, говори фактот што нивниот вкупен приход лани надминал 10,7 милијарди евра! Во најголемите 100 македонски компании најбројни се трговските фирми и ги има повеќе од четириесетина, а меѓу првите десет од стотината најголеми доминираат дејностите: енергетика, автомобилска индустрија, фармација и металургија! А кои се најпрофитабилни? Рударските компании – без конкуренција!

„Фактор“ изработи преглед на најголемите 100 домашни компании според официјалните податоци кои ги обработува Централниот регистар. Во оваа анализа се земени во предвид најважните и основни економски параметри: приходи, добивките и меѓусебниот сооднос на овие две величини како најзначаен катализатор за дефинирање на успешноста во работењето на секоја компанија.  

Македонскиот економски амбиент и лани го креираа најголемите фирми пред се од областитите на автомобилската индустрија и нивните супортери, компаниите од енергетските дејности (производители и трговци), рударските компании, металурзите, фармацевтите и провајдерите на телекомуникациски услуги.

Анализата на податоците покажува дека генерално најзастапена економска дејност, во најголемите 100 компании, е трговијата без разлика дали е трговија на големо или на мало ниту пак дали е трговија со струја, горива, тутунски производи, автомобили, лекови или стоки за широка потрошувачка. Повеќе од 40 компании на листата го имаат арибутот трговски фирми без разлика на стоките или услугите кои се нивна специјалност.

Државата на листата е вклучена преку девет компании, од кои четири се во нејзина целосна сопственост, а кај пет фирми е партнер на приватни инвеститори.

Најголема компанија во земјава е, без конкуренција, „Џонсон Мети“, еден од најголемите светски производители на катализаторски системи за автомобилската индустрија.

Во најголемите 10 бизниси во Македонија се домашните производители на  струја, на лекови и на никел. Освен нив тука се четирите најголеми трговци и тоа еден за трговија со струја, два за трговија со горива (трговија на големо и продажба на мало) и еден што оперира со најголемиот ланец супермаркети. Во групата најголеми, освен неприкосновениот „Џонсон Мети“ има уште еден провајдер на стоки за глобалната автомобилска индустрија. Во најголемите меѓу најголемите, очекувано, е  и домашниот универзален снабдувач со електрична енергија регулирана услужна дејност (кој по својот опис и дејност е предодреден да биде во најголемите десет фирми во земјава).

Во оваа прилика би издоиле уште и тоа дека половина од фирмите се целосно или доминантно поседувани од странски инвеститори, а другата половина се домашни компании или домашни филијали на странски фирми.

Во најголемите 30 компании пет на број се големите грин-филд инвестиции, кои за воља на вистината, ги донесе власта на Никола Груевски.
Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

И таткото на министерот Благој Бочварски во бизнисот со струја

И таткото на министерот Благој Бочварски во бизнисот со струја

Мрачна прогноза на ММФ за економијата на Британија

Мрачна прогноза на ММФ за економијата на Британија

Беа пријатели со Русија, но се приклучија на санкциите за руските банки

Беа пријатели со Русија, но се приклучија на санкциите за руските банки

АРТАН ГРУБИ ОБЈАВИ ВАЖНА ВЕСТ: Италијанската ИРД денеска доставила банкарска гаранција, Бехтел и Енка почнува да гради на Коридор 8

АРТАН ГРУБИ ОБЈАВИ ВАЖНА ВЕСТ: Италијанската ИРД денеска доставила банкарска гаранција, Бехтел и Енка почнува да гради на Коридор 8

ЗЕМЈАВА СЕГА ПЛАЌА ГАС ПО 98 ЕВРА ЗА МЕГАВАТЧАС, А НА БЕРЗИТЕ Е 60 ЕВРА - Ковачевски уверува дека така нашите граѓани се штителе од нагло поскапување

ЗЕМЈАВА СЕГА ПЛАЌА ГАС ПО 98 ЕВРА ЗА МЕГАВАТЧАС, А НА БЕРЗИТЕ Е 60 ЕВРА - Ковачевски уверува дека така нашите граѓани се штителе од нагло поскапување

Лани државата за 17 отсто ги зголемила приходите од даноци

Лани државата за 17 отсто ги зголемила приходите од даноци

НОВ БРАН ПРОТЕСТИ ЈА ПАРАЛИЗИРАА ФРАНЦИЈА: Училиштата затворени, сообраќајот во застој

НОВ БРАН ПРОТЕСТИ ЈА ПАРАЛИЗИРАА ФРАНЦИЈА: Училиштата затворени, сообраќајот во застој

Анѓушев: Од мај продажба на електрична енергија за извоз

Анѓушев: Од мај продажба на електрична енергија за извоз

ПЕНЗИСКИОТ ФОНД НА НОРВЕШКА ДОЖИВЕА НАЈГОЛЕМА ЗАГУБА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ: Помалку има дури 152 милијарди евра

ПЕНЗИСКИОТ ФОНД НА НОРВЕШКА ДОЖИВЕА НАЈГОЛЕМА ЗАГУБА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ: Помалку има дури 152 милијарди евра