06 Јуни, 2020
0.0238

ФОТО: Грција, Италија, Јапонија? Еве каде најдолго се живее!

Објавено во: Стил 09 Јануари, 2013

Доловечноста нема врска со парите и богатството, туку сонцето, морето, свежата риба, вино и маслинки се причината што грчкиот остров Икарија се најде на врвот на листата места каде најдолго се живее. Имено жителите овде живеат дури десет години подолго од остатокот од Европа и имаат двојно повеќе шанси да ја доживеат деведесеттата година од животот од Американците. Како што пренесува Дејли Мејл, причината за тоа што 84% од мажите и 70% од жените, постари од 80 години, е тоа што жителите овде се физички активни и во својите поодминати години. Инаку Икарија е дел од т.н. Сина зона, група на земји чии жители живеат многу подолго од остатокот од популацијата. Овде се најдоа и италијанската Сардинија, јапонскиот остров Окинава, градот Лон Линда во Калифорнија и полуостровот Никоја на Костарика. Во продолжение, колку за илустрација, кратка фото галерија за Икарија:  

Можеби ќе ве интересира

МАЖИ ВНИМАВАЈТЕ: Ќелавите што се заболени од КОВИД-19 со ризик за потешки симптоми

МАЖИ ВНИМАВАЈТЕ: Ќелавите што се заболени од КОВИД-19 со ризик за потешки симптоми

Д-р Огњен Даскалов: Бидете сигурни дека правите естетски зафат поради себе, а не за околината

Д-р Огњен Даскалов: Бидете сигурни дека правите естетски зафат поради себе, а не за околината

ТУРУНЏИЕВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Короната пуста да остане

ТУРУНЏИЕВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Короната пуста да остане

Чек да брцнам во ташнава: Кришум лаги

Чек да брцнам во ташнава: Кришум лаги

Теона Стругар Митевска: Човекот се адаптира на секоја ситуација и тоа ме инспирира во новиот филм

Теона Стругар Митевска: Човекот се адаптира на секоја ситуација и тоа ме инспирира во новиот филм

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините