16 Јуни, 2019
0.0299

(ФОТО) ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

Објавено во: Агробизнис, Балкан 14 Јануари, 2019

Кога пред 10 години почнале да се занимаваат со одгледување на малини, сите биле скептични, а денес тие се едни од најголемите производители во овој дел на Србија. 

Славомира Стефановиќ (57) и Билјана Бабиќ (49) од селото Плоча на околу 10 км од градот Александровац, неразделни се со малините. 

„Предложив на снаа ми да купиме земја, и таа прифати иако средината не беше воодушевена“, вели Стефановиќ. 

За овој овоштарник со малини платиле 500 евра, а другите 500 евра во текот на бербата. 

Но, овој овоштарник не бил чистен шест години. 

Овие упорни жени изнеле 10 камиони со стар и неупотреблив род. 

Веќе втората година почнале да произведуваат и расад и да го продаваат во Македонија. 

Во меѓувреме создале четири хектари површини под малини. 

Овие две жени велат дека целиот успех го постигнале со многу труд, и со своите 20 прсти. 

Можеби ќе ве интересира

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот