04 Јуни, 2020
0.0372

(ФОТО) Какви тајни крие пештерата Пешна: Каде се крие златото на Крали Марко?

Објавено во: Стил 12 Септември, 2019

Недопрена, а крие толку многу во својата утроба...

Остана само мал дел од локалитетот, но по дебелината на ѕидовите од два метра може да се заклучи дека станува збор за огромна тврдина, која во тоа време претставувала центар на животот на целата област. Се работи за Девините кули. Во западниот дел на Македонија, во центарот на Поречието, оддалечено околу 8 км од малиот град Македонски Брод, во правец на Самоков е живописното планинско село Девич, сместено во прекрасна зелена недопрена природа што жителите успеаја да ја зачуваат со својата вековна изолација. Во негова близина, на врвот на тесниот карпест рид, кој е заоблен од три страни по должината на Девичка река, овие кули се споменик на врмето.

На другиот рид преку патот, десно по долината на реката Треска се наоѓа една од најголемите пештери, Пешна. Иако не е многу длабока, има голем влез со димензии од 16,8 x 52,4 м и таваницата од 30 м. во висина. Од северниот дел на пештерата, по дождовите и снегот, избива реката Пешна, која целосно се суши лето. Откриено е дека пештерата има езеро со риби, 200 метри под земја, што претставува туристичка атракција. На самиот влез се наоѓаат остатоци од ѕидовите на средновековна тврдина и црква. 

Целиот текст читајте го на Машки магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

ТУРУНЏИЕВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Короната пуста да остане

ТУРУНЏИЕВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Короната пуста да остане

Чек да брцнам во ташнава: Кришум лаги

Чек да брцнам во ташнава: Кришум лаги

Теона Стругар Митевска: Човекот се адаптира на секоја ситуација и тоа ме инспирира во новиот филм

Теона Стругар Митевска: Човекот се адаптира на секоја ситуација и тоа ме инспирира во новиот филм

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески