24 Април, 2019
0.0278

ФОТО: Мадагаскар, островот на лемурите и на изобилството

Објавено во: Стил 08 Јануари, 2013

Мадагаскар e четвртиот најголем остров во светот. Овде има најразновиден и уникатен растителен и животински свет, па се смета дека на Мадагаскар опстојале најголем број ендемски видови на светот. Според одредени истражувања, дури 80% од животните и растенијата кои живеат на островот, се среќаваат само овде и на ниту едно друго место на светот. Според некои научни теории, островот претставува дел од големиот континент Лемурија кој  постоел некогаш на местото на Индискиот Океан. При потонување на континентот животните преживеале само на Мадагаскар. Единствената и неповротлива природа на островот содржи лагуни, дини и корални гребени со одамна згаснати вулкани и бројни водопади. Населението на островот гравно се занимава и живее од земјоделие. Лучето тука одгледуваат се ориз, шеќерна трска, кафе, памук, кокос , чај, тутун, банани, шафран, ананас и други производи кои без проблем виреат на плодната почва. Островот е на едено од првите места каде што е пронајден  графитот. Во неговото средиште исто така се  пронајдени уште бакар, злато, скапоцени камења и никел. Мадагаскар уште се нарекува и островот на лемурите. Овде живеат 36 видови лемури - некои од нив не се среќаваат на друго место во светот.

Можеби ќе ве интересира

Ај доста глумиме

Ај доста глумиме

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Трчаме на 13 хектари површина по несовесните посетители: Интервју со Тина Мицковска од ЗОО Скопје

Трчаме на 13 хектари површина по несовесните посетители: Интервју со Тина Мицковска од ЗОО Скопје

Цената на слободата

Цената на слободата

(ФОТО) Перо Антиќ со коса: Ретро мода на познатите

(ФОТО) Перо Антиќ со коса: Ретро мода на познатите

Пукна бракот на Адел-пејачката со моќен глас се венчаше тајно, а сега се разведува

Пукна бракот на Адел-пејачката со моќен глас се венчаше тајно, а сега се разведува