19 Јуни, 2019
0.0485

(ФОТО+ВИДЕО) Oва овошје не се прска, а 100 грама чини 500 динари

Објавено во: Агробизнис 28 Мај, 2019

Љубиша Јовановиќ кој живее во околината на Ниш откако се излечил од рак на дебелото црево, почнал да одгледува гоџи бери. 

Бидејќи гоџито му помогнало во лекувањето, со сопругата и синовите решил да засади гоџи. 

Синовите Немања и Никола, кои се инженери по овоштарство, му помогнале со своето знаење. 

Подигнале плантажа, почнале да истражуваат, да продаваат овошје и садници, пишува српски Agroklub

Но, тие се единствени луѓе во Европа кои имаат црно гоџи. Овој вид гоџи се смета за едно од најпрофитабилните и едно од најлековитите. 

Од ова гоџи дневно може да се конзумира од 3 до 6 грама. На плодно земјиште се сади гоџи и успева во сончеви предели. Се работи од март до доцна есен. Растојанието од корен до корен е еден метар, а редовите мора да бидат оддалечени на 2.5 метри. 


Можеби ќе ве интересира

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот