21 Ноември, 2018
0.2557
    ALK 8101    -0.01%     BESK 9200    0%     CEVI 1001    0.1%     FERS 70000    0%     KMB 5101    -1.29%

(ГАЛЕРИЈА) МЗШВ: Интензивно се гради хидросистемот Конско

Објавено во: Агробизнис 30 Октомври, 2018

Интензивно се работи на изградбата на хидросистемот Конско кај Гевгелија, кој ќе обезбеди дополнителни количини вода за наводување на обработливите површини во овој регион, соопшти Министерството за земјоделство, шумарсто и водостопанство.

По денешмниот увид во активностите на терен од страна на ресорниот министер Љупчо Николовски, МЗШВ информира дека во оваа фаза од градежните работи веќе се во функција градилишната населба, амбуланта и теренска лабораторија. Комплетирана е дробилицата за камен, кој ќе служи за производство на  четири потребни фракции. Интензивно, посочуваат, се работи на изградбата на контролна галерија и преливниот објект. Во делот на контролната  галерија, извршено е бетонирање на долниот дел на почетната кампада, е бетонирање на долен дел и поставени цевки за инектирање на цела десна страна, а започнато е бетонирање на  почетните кампади на лева страна. Во напредна фаза се и градежните работи за преливниот објект, односно завршена е изведба на широкиот ископ, бетониран е долниот дел на собирниот канал и започната е изработка на брзотокот.

МЗШВ потсетува дека  моментно во гевгелискиот регион има вода за наводнување на само 1.500 хектари. Со изградбата на три подсистеми на оваа брана, како што најавува, ќе се наводнуваат околу 8.000 хектари плодно обработливо земјиште.

Изградбата на овој хидросистем претставува најголем инфраструктурен зафат во овој регион изминативе 50 години. Висината на оваа инвестиција изнесува 40 милиони евра, обезбедени од буџетот на МЗШВ.

– Освен за наводнување, водите од акумулацијата Конско и протечните води ќе се користат и за производство на електрична енергија, а ова езеро ќе поттикне нова туристичка понуда на Гевгелија и услови за развој на риболовниот спорт и рекреација, наведува МЗШВ.

Браната Конско се наоѓа веднаш под излетничко-рекреативниот локалитет Смрдлива Вода на Кожув и ќе се протега на околу 8,5 километри низводно, оддалечена 20-тина километри од Гевгелија.Можеби ќе ве интересира

Започна откупот на тутунот, годинава поголем број на склучени договори и издадени евидентни листови

Започна откупот на тутунот, годинава поголем број на склучени договори и издадени евидентни листови

Почнал скромно, а денес има плантажа со црна рибизла од која произведува сок

Почнал скромно, а денес има плантажа со црна рибизла од која произведува сок

За една година од ИПАРД македонските земјоделци добиле поддршка од 17,6 милиони евра

За една година од ИПАРД македонските земјоделци добиле поддршка од 17,6 милиони евра

Голем интерес кај младите земјоделци за помош од државата

Голем интерес кај младите земјоделци за помош од државата

БОЛНА РЕАЛНОСТ: Ресенските индустриски јаболка ги откупуваат по еден денар за килограм!

БОЛНА РЕАЛНОСТ: Ресенските индустриски јаболка ги откупуваат по еден денар за килограм!

Бела тартуфи продадена за рекордни 85.000 евра

Бела тартуфи продадена за рекордни 85.000 евра