22 Ноември, 2019
0.0175

Ги игнорирам предрасудите, уживам во слободата: Интервју со Александра Илиева

Објавено во: Стил 19 Април, 2019

Во нашата земја сè уште е невообочаено и речиси секојдневно се соочувам со прашањата од типот, како воопшто сум се одлучила за саксофонот и дали ги исполнувам „критериумите“ како девојка итн. Но никогаш не ми биле репер околностите и менталитетот, туку најчесто ја следам интуицијата и секогаш го правам тоа што ме исполнува и ме прави среќна

Александра Илиева е уште една во редот девојки кои рушат стереотипи со својата професија. Иако во светот постојат многу познати саксофонистки, оваа 22-годишна девојка е една од ретките во нашава земја која е вистински генијалец за овој инструмент. Таа дипломирала саксофонистика при Факултетот за музичка уметност во Скопје во отсекот за класична музика. 

- Ако сакаш инструмент кој пее, свири саксофон. Во најдоброто издание звучи како човечки глас- вели еден од најдобрите саксофонисти на сите времиња, Стан Гетз познат како „The Sound“. Чарли Паркер пак ќе рече „ Не свири ти на саксофонот. Дозволи тој да свири на тебе“.  Додека Александра Илиева ќе ни ја раскаже својата приказна за овој нејзин најсакан инструмент.

* Од каде се роди љубовта кон саксофонот? Како започна таа приказна?

- Како член на едно музичко семејство, не беше чудно што се одлучив да го пробам тој инструмент бидејќи татко ми предава часови по саксофон. Ми беше предизвик, а и бев премногу љубопитна за да останам рамнодушна и покрај тоа што клавирот ми беше прв, како и задолжителен инструмент во основно училиште. Првата средба со саксофонот ми беше на 14 години, всушност последната година од завршувањето на моето основно училиште. Пребрзо ме маѓепса и стана дел од мене, така што, предизвикот за продолжување во средно училиште без повеќе годишно познавање на инструментот кое дава повеќе бенефиции и предности уште од основно, го прифатив без никакво размислување! И цел живот сум благодарна за тој избор и поддршката од моето семејство.


Можеби ќе ве интересира

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)